Valget af pedaler til mtb afhænger af din kørestil og dine behov. I denne artikel skal vi se på 3 af de mest populære pedaler til mountainbike.
I artiklen ser vi på disse pedaler til mtb:
Når du skal vælge pedaler til Mtb
Når du køber en ny mountainbike, er den yderst sjældent monteret med pedaler. Det er nu ikke den eneste grund til, at du bør forholde dig til, hvilken pedal, der passer til din kørestil. Pedaler er vigtige. Det er dem, der driver din cykel fremad.
Shimano - SPD og platform Pedaler PD-EH500 Combi grå
Den klassiske SPD-klikpedalen til mtb har de fleste sværget til i mange år, men der findes også andre og gode alternativer fra en del producenter, som tilbyder et lige så stabilt klik-system.
Hvad er dit behov?
Sværger du til Down hill og har det bedst med at foden ikke er låst fast til pedalen? Så er det en flat eller en almindelig pedal du skal have.
Er du derimod tilhænger af den fremdrift, klikpedalen giver dig, så er det måske Shimanos SPD eller Crank Brothers Eggbeater pedal du skal have? Der er også lavet en såkaldt vende- og kombipedal til dig, som ønsker begge pedaler – bare i een pedal.
Hvad koster pedaler til mtb?
Pedaler til mtb fås fra mellem 250 til omkring 2000 kroner, og du kan få en ganske udmærket pedal til mellem 400 – 500 kroner.
Se mere end 100 pedaler til mtb hos cykelpartner.dk
Afhængig af dit valg, skal du i nogle tilfælde påregne udgifter til klamper og cykelsko. Flat pedaler kræver i teorien ikke særlige cykelsko, men mange bruger særlige flat-cykelsko, hvor sålen er designet til at gribe bedre fast i pedalerne, end de er på et par løbesko.
Klikpedaler (SPD)
Klikpedaler har længe været den foretrukne pedal til mtb. Det skyldes dens evne til at sikre en god kraftoverførsel og stabilitet. SPD-pedalen fordrer, at du har din teknik i orden, og at du har det godt med at være “låst fast” til pedalen.
Indenfor klikpedaler er Shimanos SPD-pedal den mest populære, men du kan med fordel undersøge Crank Brothers, Exustar og LOOK.
Prisniveau: 350 – 1000 kroner
Anvendelse: Pedalerne kræver et par klamper og et par mtb cykelsko. Pedalerne er små og hårde at træde på med almindelige sko.
Styrke: Lav vægt. God kraftoverførsel og fremdrift. Godt greb om pedalen og stabilitet på cyklen.
Svaghed: Det kræver øvelse at køre med klikpedaler. Pedalen kan justeres, så det er nemt at klikke ind og ud. Find en indstilling, der passer til dig – inden du kører i skoven.
Eksempler på SPD klikpedaler
Se flere SPD-klikpedaler til mountainbike
Kombi- og platformpedaler
Kombipedalen er en ‘både og-pedal’. Den har en SPD eller anden klik-pedal (afhængig af mørket) på den ene side, og en almindelige på den anden. Designet kan variere lidt.
Denne type pedal er velegnet til dig, som gerne vil have begge muligheder eller som bruger din mtb til hverdag fx på arbejde eller skole – og i skoven. Med kombipedalen kan du derfor køre med dine mountainbikesko og almindeligt fodtøj.
Prisniveau: 250 – 1000 kr.
Anvendelse: Kan bruges til hverdagscykling og med cykelsko. Er også velegnet til tour-cykling.
Styrke: Pedalen kan bruges med og uden cykelsko, og du har alle de gode egenskaber fra den almindelige pedal og klikpedalen.
Svaghed: Høj vægt. Det kan være bøvlet skulle finde den “almindelige” side af pedalen, når du kører på cyklen.
Eksempler på kombipedaler
Flat-pedaler
I takt med at downhill og enduro er blevet mere populært indenfor mountainbike, er flat-pedalen blevet ganske normal og meget populær. Den er nem at bruge, og du er ikke helt så afhængig af særlige cykelsko, klamper og så slipper du for at “klikke ind og ud”.
Flat-pedalen fås i mange afskygninger, farver og vægt, og her kan du virkelig finde noget, som passer dig. Det samme gælder skoene, hvor du kan få decideret flat-mtbsko, men du kan sagtens køre med med almindeligt fodtøj. Læs mere om det i artiklen om ‘Mtb sko til flat-pedaler’
Prisniveau: 300 – 1100 kr.
Anvendelse: Pedal med en bred trædeflade. En del flat-pedaler har pigger, der gør det nemmere for din sko at holde fast.
Styrke: Relativt lav vægt. Stor kontaktflade mellem sko og pedal. Komfort. Godt greb mellem pedal og sko. Meget bedre sikkerhed sammenlignet med klikpedalen.
Svaghed: Nogle pedaler fungerer bedst med dedikerede flat-cykelsko. Pas også på med ikke at skrabe dit underben på pedalens pigge.
Læs testen: Flats eller klikpedaler på mountainbikedæk.dk
Eksempler på flat-pedaler