Punkterfri dæk til racercyklen – Guide til at undgå punkteringer

Billede af hjul med punkterfri dæk fra ContinentalLandevejscykling i det danske efterår og den kolde vinter stiller særlige krav til cyklens dæk. Vi ser på, hvordan du kan undgå at punktere og hvad du skal gå efter, når du skal finde et punkterfri dæk til din racercykel.  

I artiklen ser vi på:

Lad mig slå fast: Der findes ikke cykeldæk, der ikke kan punktere. Bare så du ikke bliver skuffet. Men du kan finde dæk til din racercykel med punkteringsbeskyttelse. Det er næsten det samme.

Punkterfri dæk til racercykel – hvordan det?

Et racercykeldæk er som udgangspunkt skrøbeligt for punkteringer på dækkets slidbane og langs dækkets sidevægge.

Under slidbanen vil du ofte finde punkteringsbeskyttelse i form af et bælte af forstærket gummi eller af syntetiske fibre, som er varmebestandige, stærke, skærebestandige og lette. Materiale og tykkelse varierer fra dæk til dæk.

Læs mere om Punkteringsbeskyttelse i cykeldæk hos dæktilracercykel.dk

Dækkets sidevægge er forstærket mod sten, glas og skarpe genstande. Her kan punkteringsbeskyttelsen bestå af et tyndt net af polymer-fiber eller kevlar, som også er et stærkt syntetisk fiber, vi kender fra skudsikre veste, hjelme m.m. Et godt eksempel herpå er Continental Grand Prix 4-Season.

Og til sidst skal det siges, at dækkets gummiblanding også er spiller en vigtig faktor, jo bedre gummiblanding, desto bedre punteringsbeskyttelse.

Når du har fundet et dæk til din racercykel, er det altid en god idé at undersøge producentens webside for information om dækket. De fleste er gode til at vise alle deres dæk og de egenskaber, de hver især har.

Bliv klogere på racerdæk i ‘Guide til at finde et rigtige cykeldæk’ hos dæktilracercykel.dk

Flere dækproducenter har udviklet deres egen punkteringsbeskyttelse. Hos Schwalbe hedder den eksempelvis ”Smart guard” og ”GreenGuard” mens den hos Vittoria hedder ”G+Isotech” og hos Continental kan den hedde ”PolyX Breaker”. Vægten kan variere en hel del hos de forskellige dæk med punkteringsbeskyttelse.

Kanttrådsdæk eller foldedæk?

Når det kommer til dæk til racercykel, kan det godt betale sig, at give lidt ekstra. Mange motionister sværger til foldedæk, men er du eksempelvis ude efter et efterårs- eller vinterdæk, kan du med fordel overveje et kantrådsdæk, som sagtens kan monteres på en racercykel.

Kanttrådsdæk til racercykel

Dækket har sit navn pga. tråden der er placeret i dækkanten og som vender nedad mod fælgen og holder hjulet på plads. Det skaber stabilitet på vejen.

Tråden i dækket kan være af varierende kvalitet. Dækket er ofte lavet i en tykkere gummi, hvilket øger punkteringsbeskyttelsen betragteligt. Vægten derimod er sjældent noget at skrive hjem om, men det er prisen derimod i sammenligning med foldedækket.

Se kanttrådsdæk til racercykel med punkteringsbeskyttelse

Foldedæk til racercykel

Foldedækket er kendetegnet ved sin lave vægt, smidighed og så er det nemt at montere. Dækket er fold-bart så man kan have det i lommen. Foldedæk har også en tråd, men den er lavet af fibre, som er mere elastiske og stærke. Punkteringsbeskyttelsen er ikke altid lige så god som kanttrådsdækket.

Se foldedæk til racercykel med punkteringsbeskyttelse

God cykeltur! Og husk så også lige den lille minipumpe og en ekstra cykelslange, hvis uheldet skulle være ude.

Inspiration: Cykeldæk til racercykel med punkteringsbeskyttelse

Når du skal finde cykeldæk på nettet, så vær opmærksom på dækkets diameter (Oftest 700) men også dækbredden som kan variere fra 23 – 28 millimeter.

Bredden betyder meget i forhold til fart og komfort. Mange vælger det brede 25 mm dæk, men den nye alting går efterhånden i retning af  28 mm brede dæk til racercykel. Læs artiklen om fordelene ved at vælge et bredt dæk