Der findes ingen færdig opskrift på, hvordan man kører gravel. Du skal bare af sted – ud i terrænet og helst på et ujævnt underlag med noget grus under dækkene.
Vil du gerne have lidt mere ud af din graveltur? Her får du et par ting, du kan gøre for at optimere på din cykel og dit udstyr.
1. Vælg det rigtige graveldæk
Der findes mange graveldæk til forskellige formål, og du har sikkert bemærket, at dækbredde og dækmønster varierer en hel del.
Dæk er efter min mening noget af det vigtigste på en gravelcykel. Dækket er det eneste, der adskiller din cykel fra underlaget. Det rigtige dæk – med det rigtige dæktryk – kan give dig den bedste graveltur og gøre din cykel nem at styre i det terræn, du befinder dig i.
Se mere end 30 graveldæk hos Cykelpartner.dk
Men hvad er dit behov? Kører du asfalt og grus, eller trives du bedst på off road?
Som du sikkert allerede har regnet ud, performer det lidt brede dæk med et kraftigt dækmønster bedst off road, mens det smallere dæk uden så meget greb klarer sig bedst på hårdt pakket underlag.
Vælg dæktype efter det underlag, du kører mest på. Husk også, at dæktryk spiller en faktor i hvordan dit dæk performer i det terræn, du kører i.
Læs også ‘Hvad er gravelcykling’ på gravelcykel.dk
2. Dæk og dæktryk betyder alt
Når man har sagt graveldæk, så er man også nød til at sige dæktryk.
Man siger, at et lavt dæktryk giver komfort og vejgreb, hvilket foretrækkes når man kører i terrænet, mens et højt dæktryk foretrækkes, når man kører på asfalt eller hårdt pakket underlag. Og så er der en masse gråzoner midt i mellem.
[content-egg module=AE__cykelpartnerdk template=item]I artiklen ’Guide til dæktryk på gravelcykel’ kan du blive klogere på, hvordan du finder det bedste dæktryk.
Gravelcykling finder sjældent sted i bare et terræn – derfor findes der i teorien ikke et, men flere anbefalede dæktryk på en graveltur. Derfor kræver det rigtige dæktryk lidt mere arbejde, end du vil opleve det på din racercykel.
Personligt foretrækker jeg at køre med et højt dæktryk på vej ud til terrænet og så slippe lidt luft ud, når jeg rammer gruset eller skoven. Det er derfor en god ídé at have en minipumpe med manometer med – eller en lille dæktrykmåler.
Vil du nørde dæktryk, så er der ofte hjælp at hente hos dækproducenten, som ofte angiver det anbefalede dæktryk til netop det dæk, du kører med.
3. Sadelhøjde og sadlens vinkel
Når det kommer til indstilling af sin gravel bike, oplever jeg, at man ikke bare kan lave en copy-paste fra min racercykel. Gravelcyklen har en anden geometri, og den er bygget til terrænet – ikke kun landevejen. Det bør du tage højde for.
Jeg har eksperimenteret med sadlehøjden på min gravel bike, og har sænket den cirka en centimeter. Da jeg cykler meget i skoven, giver det mig en god føling med og balance på cyklen – især når terrænet bliver meget ujævnt og svært tilgængeligt.

Jeg har desuden tippet min sadel et par grader med spidsen nedad. Det giver en god og aktiv siddeposition i terrænet. Du kan selv eksperimentere med vinklen på din gravelcykel. Husk at bruge et vaterpas, når du skal finde din startposition og tag den så derfra.
Læs mere om hvordan du vælger den rigtige cykelsadel i artiklen her
4. Styrhøjde og justering af styr
Styret på en racercykel har oftest en racerorienteret position, der skal øge din aerodynamik og dermed din hastighed.
Gravelcykling fordrer som udgangspunkt en langt mere ’tilbagelænet’ position af styret, hvor det anbefales at tippe styret op ad for at få bedre kontrol. Men i sidste ende handler det hele selvfølgelig om præferencer, og den måde, du kører gravel på.

5. Pedaler og sko
Der er ingen regler i gravel – og det gælder også indenfor beklædning og cykelsko.
Ikke desto mindre har du sikkert oplevet, at risikoen for at du må stå af cyklen for at forcere en forhindring eller lignende er temmelig nærværende på en gravelcykel.
Et par aerodynamiske racersko med stiv carbonsål fungerer bare ikke i terrænet, og derfor foretrækker jeg en blødere cykelsko med en kraftig sål med mønster. Jeg har eksperimenteret lidt, og er landet på at mtb-sko og klik-pedaler fungerer bedst for mig. Men pedalerne er justeret, så jeg hurtigt kan klikke ud af dem.
[content-egg module=AE__cykelexpertendk template=item]Se mere end 50 cykelsko til herre og dame hos cykelpartner.dk
Jeg har også gode erfaringer med de brede flat pedaler, som du sikkert kender fra mtb. Flat pedaler og de dertilhørende sko kan være et godt alternativ til dig, som ikke bryder dig om at skoen er spændt fast i pedalen, og som foretrækker en mere naturlig kontakt til pedalen.
Hvis du allerede har et par flats pedaler, anbefales det at investere i et par cykelsko til flats, for at få det fulde udbytte. Check artiklen om pedaler til flats her
Flere og flere skoproducenter er begyndt at udvikle decideret gravel-sko bl.a. Giro, Specialized og Shimano.
6. Vand, pumpe, værktøj og opbevaring
Når du cykler gravel, er det vigtigt at huske vandflaske, minipumpe samt alle de ting, som kan hjælpe dig, hvis uheldet er ude. F.eks. plugs til dit tubeless setup, ekstra slange(r), telefon, ekstra kæde-led, multi tool m.m.
Det er vigtigt, at du opbevarer dine ting rigtigt. Sørg for at dine flasker og sidder ordentligt på cyklen. At minipumpen er monteret på rammen, og at slanger og værktøj og andre ting er gemt af vejen i en sadeltaske eller en steltaske. Så er der ingen bekymringer på din graveltur.
[content-egg module=AE__cykelshoppendk template=item]Det er stadig de færreste gravel bikes, som er særligt eftergivende, og på en stejl nedkørsel med rødder eller huller gælder det virkeligt om at holde på cykelhjelm og briller, og det er ofte her at folk taber deres ting uden at lægge mærke til det.
Personligt foretrækker jeg at have overkroppen fri og undgå at have noget i lommerne, som kan falde ud, når jeg kører gravel. Men på længere ture i terrænet, tager jeg nogle gange en drikkerygsæk – eller en bike vest på – med en vandblære i.
En oplagt rygsæk er Camelbak BikeWest. Rygsækken sidder tæt til kroppen, og jeg bemærker den næsten ikke. Jeg kan anbefale Camelbaks Chase Bike vest. Læs anmeldelsen af cykelrygsækken her.
Rigtig god graveltur
Billeder af Cykelmotion-online og Coen van de Broek