Takker kæden over og knirker den? Hvornår skifte kæde og kassette? I denne artikel ser vi på, hvornår man bør skifte kæde og kassette, og hvordan du selv kan gøre det.
I artiklen ser vi på:
- Hvornår bør du skifte kæden?
- Sådan skifter du kæden
- Kæder til racercykel og mtb – hvad skal du gå efter?
- Hvornår skal kassetten skiftes?
- Hvilken kassette skal du vælge?
Lad os lige slå fast, at en kæde der takker over eller et gearsystem, som larmer ikke kun behøves at skyldes kæden. Når du kigger på kæden, så undersøg også klingerne på dit kranksæt, kassetten bagpå eller om pulleyhjulene (i bagskifteren) er slidte. Ja, og om der er noget som ændrer sig, når du justerer gear?
Leder du efter en kæde til indvendige gear?
Hvornår skifte kæde?
Kæden er en vigtig komponent på din cykel. Det er den som får hjulene til at dreje rundt, og derfor skal den være stærk og smidig – og smurt. Når din kæde fungerer 100%, får du et effektivt tråd og dermed hurtigere fremdrift.
Hvornår skifte kæde? En cykelkæde udsættes for vind og vejr og generel slid. Når kæden slides bliver den længere, hvilket slider på klingerne på kranksættet (foran) og tandhjulene på kassetten (bagpå).
En tommelfingerregel siger, at kæden bør skiftes mellem 3 – 5000 km, hvilket svarer til en gang om året, hvis du er en nogenlunde ivrig cykelmotionist.
Se mere end 50 kæder til racercykel, citybike og mountainbike
Under alle omstændigheder bør du rengøre og vedligeholde din kæde, så forlænger du dens levetid og får det optimale ud af den. Der findes forskellige rensemidler, pleje og smøremidler til kæden. Konklusion: Du skal skifte kæden, inden den har strukket sig for meget.
- At få en kæde som passer til antallet af gear på din cykel. Er du tvivl om hvor mange gear din cykel har, så tæl antallet af tandhjul på din kassette. En racercykel har typisk 9, 10 eller 11 gear (speed).
- At kæden passer til det gearsystem, du kører med. Er det Shimano/ SRAM eller Campagnolo?
- At den nye kæde skal være lige så lang som, den kæde du skifter fra. Check længden eller antallet af kædeled.
- At have det rigtige kædeværktøj til at afmontere den gamle kæde og montere den nye.
Hvordan undersøger man slid på en cykelkæde?
Der findes flere måder at finde ud af, om en kæde er udtjent og blevet for slap. Her viser vi dig 2 gode måder, du kan måle kædens længde.
Kontrol af kædens længde (Uden værktøj)
- Sørg for at kæden sidder på det øverste tandhjul.
- Tag fat i et par kædeled og træk kæden ud ad. Er kæden så slap, at du kan se noget af tandhjulet bag den, bør du overveje at skifte den.
Er kæden så slap, at du kan se næsten hele tandhjulet bag den, skal den skiftes. Så vil du sandsynligvis også opleve, at den hænger meget og ofte hopper af.
Kontrol af kædens længde (Med værktøj)
I eksemplet her dropper kædeværktøjet næsten ubesværet ned i 0,75 så kæden bør snart skiftes
Det lille kædemålerværktøj giver dig en præcis indikation på, din kædens tilstand og hvor langt den har strukket sig.
Værktøjet er simpelt, og det du skal gøre for at måle kæden er, placere den runde ende et vilkårligt led i din udstrakte kæde og lade den anden ende “droppe ned” i det kædeled, som passer.
Nu skal du se efter, om kædemåleren viser et slid på 0,75 eller 1,0. Hvis kæden ikke kan droppe ned i hverken 0,75 eller 1,0 er kæden stadig god. Hvis den dropper ned anbefales det, at du udskifter kæden.
Se hvad kædemålerværktøjet koster hos Cykelpartner.dk
Kæder til racer og mtb – hvad skal du gå efter?
Når det kommer til cykelkæder, er der ingen grund til at købe den billigste, du kan finde i byggemarkedet. Find en kvalitetskæde der lover holdbarhed, lav friktion og fornuftig vægt.
En kæde koster mellen 100 – 500 kroner. Som nævnt er kæder har en racercykel typisk 9, 10 eller 11 gear og citybikes med udvendig gear – 6, 7 eller 8 gear. Tolv gear findes kun til mountainbike.
Husk at kæden skal passe til antallet af gear på din cykel. Dvs. 9 speed kæde til 9 gear osv. Husk også, at kæden kommer med et samleled, så du kan afmontere kæden, når den skal renses.
Det er oplagt at købe en kæde til den geargruppe du har på din racercykel – altså, Shimano Ultegra kæde til Ultegra gear, så er du sikker på, at kæden passer til din kassette og klinger. Men det er ikke altid et krav. Kæder fra SRAM kan godt gå med gear fra Shimano, men check lige dokumentation først.
Se flere kæder til racer og mountainbike – 9, 10, 11 og 12 speed
Hvordan skifter man cykelkæde?
Videoen her fra Parktool opsummerer det hele og viser hvordan, du måler kædens længde med kædemålerværktøjet, og hvordan du skifter kæde med diverse værktøj.
Hvornår skal kassetten skiftes?
Mange vælger at skifte både kæde og kassette på samme tid. Det giver god mening. Men kassetten slides ikke lige så meget som kæden, så vurdér lige om, den trænger.
Kig på tænderne på tandhjulene på klingerne. Er de slidte og har tænderne form som en hajfinne, er det et tegn på slid.
Hvilken kassette skal du vælge?
Find en kassette der passer til dit gearsystem. Enten Campagnolo og SRAM / Shimano. Systemerne er forskellige og ikke kompatible med hinanden. Læs mere om skift af kassette på en mtb
Antallet af tænder på klingerne kan variere, og tilgodeser behov og terræn. En kassette til cykling i bjerge kan typisk være 11-28. Det betyder, at den har 11 tænder på det mindste tandhjul og 28 tænder på største.
På en racercykel ligger spændet mellem 23 og 28 tænder på største tandhjul i kassetten.
Når du skal finde den rigtige kassette, så vær opmærksom på speed og antal tænder på tandhjulene. Er du i tvivl, så tæl antallet af tandhjul på kassetten. Du skal bare finde det mærke, du kører med, antal speed og derefter afgøre antallet af tandhjul.
Du eksempelvis kan godt køre med en Shimano Durace kassette på et Ultegra gearsystem. Husk at om modellerne er kompatible.
Find den kassette der passer til din cykel hos Cykelpartner.dk