Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/cykelmotion-online.dk/public_html/wp-content/themes/splash/options/php-po/php-po.php on line 187
Guide: Dæktryk på gravelcykel - Se anbefalet dæktryk

Guide: Dæktryk på gravelcykel

Billede af gravelcykelDet rigtige dæktryk på gravelcykel er vigtig, når du vil have det bedste ud af dine dæk og den bedste oplevelse på cyklen. Vi ser på, hvordan man finder det rigtige graveldæk – og det rigtige dæktryk.

Der findes mange forskellige graveldæk på markedet. Uanset hvilket terræn du færdes i og uanset forholdene, findes der et graveldæk der passer. Det kan være svært at finde ud af, hvilket dæktryk man skal køre med.

Når du skal finde det rigtige graveldæk

Vi skal starte med at se lidt på graveldæk. Det handler grundlæggende om at finde et dæk, som passer til det terræn du kører – eller ønsker at køre i. Er du til asfalt og lidt grus hist og her, eller færdes du kun off road, hvor underlaget er løst og du aldrig ved, hvad du møder.

Dækkets størrelse og bredde

Graveldæk kommer normalvis i diameteren 27,5, 28 og 29 tommer (ETRTO). Når du køber et graveldæk, vil du eks. møde tallet 700 x 42C (franske mål) og det betyder et dæk med en diameter på 28 tommer dæk og en bredde på 42 millimeter. Bliv klogere på størrelser på cykeldæk i tabellen her.

Dækkets bredde angives ligeledes i tommer og millimeter, og her er der også basis for lidt forvirring. Her kan du eks. møde tallene 28 x 1.75 tommer, som i franske mål defineres som 700 x 45C. Altså, et 28 tommer dæk som er 45 mm bredt.

Smalt kontra bredt graveldæk

Dækkets bredde spiller en stor rolle i gravel. Men hvad er et smalt og bredt dæk? Omkring 35 mm er i den smalle ende for gravel, og vi når op i den bredde ende, når vi passerer 45 mm.

Generelt kan man sige, at det smalle dæk er hurtigt og let, og at det performer bedst på hårdt og jævnt underlag uden alt for meget grus. Dækket gør dig hurtig og har gode køreegenskaber, men det stiller også krav dig som rytter. Du skal kunne håndtere det i terrænet.

Se mere end 100 graveldæk fra Schwalbe, Vittoria, Pirelli, Continetal m.fl.

Det brede dæk derimod er tungere, men klarer sig godt i det løse underlag mellem sten, sand og mudder – og så er komforten mærkbar. Jo bredere dækket er, desto nemmere er det at styre i det ujævne terræn, og du skal ikke tænke så meget over, hvordan du griber terrænet an. Du kan kaste dig ud i stort set alt.

Anbefalet dæktryk på gravelcykel

Det rette dæktryk er en kombination mellem din kropsvægt og mængden af luft i dækket. Derfor vil det bedste dæktryk være noget, som du finder efterhånden som, du cykler og løbende justerer. I tabellerne herunder kan du se anbefalet dæktryk for 35 mm og 40+ mm graveldæk.

35 mm graveldæk

Kropsvægt PSI Bar
ca. 75 kilo 40-48 psi 2,8 – 3,3 bar
ca. 85 kilo 45-60 psi 3,1 – 4,1 bar

40+ mm graveldæk

Kropsvægt PSI Bar
ca. 75 kilo 40-45 psi 2,8 – 3,1 bar
ca. 85 kilo 43-55 psi 3,0 – 3,8 bar

Som hovedregel er dæktryk angivet i PSI eller Bar på et cykeldæks side sammen med bl.a. modelnavn og størrelse. Det er også gældende for mountainbikedæk og dæk til racercykel. Vær opmærksom på, at dette tal er generelt, så du kan kun bruge det som retningslinje.

 

Læs mere om af finde det rigtige dæktryk til racercykel i artiklen her

 

Billede: Dmitrii Vaccinium