3 gode ruter til cykelferie med børn

Billede ad familie på cykelferieEn cykelferie er den perfekte ferieform for familier, som elsker natur og motion. Mange dropper dog cykelferierne, når de får børn, hvilket er en stor fejl, da der findes en masse børnevenlige cykelruter, og heri artiklen får du vores tre favoritter.

Hvis du lukker øjnene og forestiller dig en varm, vindstille sommerdag, hvor du på din velkørende cykel med nysmurt kæde passerer smukke, frodige landskaber til det beherskede lydtapet af landlig idyl, mens du mærker dine benmuskler arbejde behageligt og en smule sved nedkøle din krop, så gætter vi på, at lysten til en cykelferie langsomt, men sikkert begynder at boble i maven på dig.

Aktive familier elsker cykelferier

Blandt familier, der holder af aktive ferier, er cykelferier lige sagen. Dels fordi man naturligvis er aktiv størstedelen af tiden på en cykelferie, men også fordi kontakten med den verden, som man ferierer i, er ekstremt intens, hvilket tiltaler mange.

Desværre hænder det sommetider, at cykelferie-entusiaster dropper den type ferier, når de får børn, fordi de tror, at en cykelferie med børn ikke kan lade sig gøre. De frygter, at en sådan ferie fører flere udfordringer end fordele med sig, men sådan behøver det altså ikke at være. Læs mere om cykling og børn på cyklertilbørn.dk.

Det er rigtigt, at en cykelferie med børn kan blive – i mere end en forstand – op ad bakke, hvis ikke man tager sine forholdsregler, men træffer man fornuftige valg inden og efter ferien, kan en cykelferie med børn sagtens blive den bedste ferie, som man nogensinde har været på.

Sådan bliver cykelferien med børn en succes

  • Sørg for ikke at have for meget oppakning med: Som regel er et barns toleranceniveau lavere end en voksens. Derfor skal man være varsom med den opbakning, som ens barn skal bære. Hvis oppakningen er for voldsom for barnet, vil det hurtigt føre til brok, og bliver humøret dårligt, bliver ferien det også.
  • Udstyret skal spille: Man kan naturligvis ikke gardere sig 100 % imod, at udstyr går i stykker. Dog kan man med grundigt forarbejde minimere risikoen for, at det sker, og det anbefaler vi naturligvis, at du gør. Sørg for at se udstyr grundigt efter. Jo færre materielle udfordringer på ferien, desto større er chancen for, at den bliver en succes.
  • Vælg destination med omhu: Destinationen er meget afgørende for om cykelferien bliver en succes eller ej. Du har sikkert ikke problemer med at cykle op ad stejle bakker med oppakning på ryggen, men er dit barns fysisk i stand til at klare de samme udfordringer, som din er? Næppe! Sørg for at vælge en børnevenlig destination med ruter, der tager hensyn til dit barns svagheder.

Hvis din kommende cykelferie tager hensyn til ovenstående tre punkter, er du godt på vej mod en fantastisk ferie.

Hvor kan du finde børnecykler på nettet?

Cykelpartner Børnecykler fra 18 – 24 tommer
Cykelexperten Børnecykler til cykelferie. Største webshop i Danmark
Logo fri bike shop Børnecykler fra 5 – 13 år

3 cykelruter til cykelferie for børn

Her giver vi dig tre bud på perfekte cykelruter til cykelferier med børn. Bemærk, at den korteste rute er 331 km. Derfor er den tænkt, sådan at du kan tage en eller flere dele af ruten. Generelt kan du regne med at kunne tilbagelægge omkring 80 kilometer i løbet af en weekend, hvis dine børn er over seks år og i nogenlunde form.

1. Søndervig-København-ruten

Første anbefaling kaldes den nationale cykelrute 4, som starter i Søndervig og slutter i København. Se ruten her.

Ruten er alt i alt 331 km, hvilket er gør den til den korteste af de ruter, vi anbefaler. Som sagt kan med fordel nøjes med lidt af ruten, hvis ferien ikke varer særligt mange dage. Et særpræg ved ruten er, at man får lov at besøge smukke, idylliske Samsø, hvor der virkelig er guf for øjet og sindet. Rutens børnevenlighed viser sig på flere områder, blandt andet ved at den ikke byder på nogen specielt vanskelige bakker.

Læs også artiklen ‘Cykeltasker til cykelferien’

2. Limfjordsruten

Ruten strækker sig hele vejen rundt om Limfjorden. Se ruten her.

Denne rute er alt i alt 610 km, og du kan derfor med fordel skære lidt af den fra, hvis ferien ikke skal vare alt for mange dage. Der er tale om cirkulær rute, hvorfor der hverken er noget fast start- eller slutpunkt på ruten.

Ruten byder på noget af den smukkeste natur, som Danmark kan levere, og flere af de byer samt områder, man passerer på ruten, er yderst populære feriemål i løbet af sommeren, hvorfor flere punkter på ruten vil byde på liv og glade dage. Hvis vi skal sige noget lidt dårligt om ruten betragtet i et børnevenligt perspektiv, så er det, at den er en smule bakket og lang, hvorfor den ikke anbefales til familier med helt små børn.

3. Østersøruten

Østersøruten er fra start til slut 820 kilometer og byder bl.a. på det smukke Sydfyn. Se ruten her.

I løbet af ruten får man lov at besøge en række gamle købstæder samt et utal af smukke seværdigheder. I 2019 blev ruten hædret af cykel- og rejsejournalister ved Hollands største vandre- og cykelmesse, da den blev kåret til ’Årets Cykelrute’. Vanvittigt flot og fuldt fortjent.

Ligesom Limfjordsruten byder denne rute også på smukke landskaber samt byer og områder, der virkelig emmer af liv og glade dage i sommermånederne. Cykler man ruten fra start til slut, er den ret lang – også for lang for de fleste – men der er jo ingen, der dikterer, at man nødvendigvis skal gennemføre hele ruten.

Der er tale om cirkulær rute, hvorfor der hverken er noget fast start- eller slutpunkt på ruten

Tak til Babyhelp.dk

Ovenstående artikel er produceret af Babyhelp.dk, hvor du som nybagt og kommende forælder kan finde svar på alle de spørgsmål, som du måtte have til den tid, der venter. En stor del af Babyhelp.dk består af produktguides, og hvis du skal købe en ny cykel til dit barn i forbindelse med den forestående cykelferie, kan du med fordel tjekke Babyhelp.dk’s bud på de bedste børnecykler.