Cykelferie i Danmark – 8 gode tips til cykelferien

cykel-ferie-i-danmark

Skal du på cykelferie i Danmark? Der ligger mere end 11.000 kilometer cykelruter og venter på dig på kryds og tværs af Danmark.

Om cykelferie i Danmark

Danmark er et lille og overskueligt land at cykle i. Du skal aldrig køre langt efter en kiosk eller nærmeste købmand, hvor du kan få fyldt din drikkedunk eller købe proviant.

Ej heller er den nærmeste campingplads eller Bed & Break fast indenfor lang afstand, og hvis du gerne vil overnatte i et shelter, kan det også lade sig gøre.

Med mange tusinde kilometers cykelsti fordelt over hele landet, og et nærmest fladt, men smukt landskab, er Danmark et dejligt sted at tage på cykelferie. Og det bedste af det hele er, at der næsten ikke er nogen bakker i Danmark.

Cykling og det danske sommervejr

Det eneste, der er lidt af en usikker faktor ved Danmark som ferieland er vejret. Det danske sommervejr kan desværre gå hen og gøre din cykelferie til en træls og grå affære. Et godt råd må derfor være: Forsøg at planlægge din cykelferie efter vejret, og husk, at din udstyrsliste tager højde for regn og blæst. Så er du bedre forberedt, og du kan få en bedre cykelferie.

Pak cyklen rigtigt når du skal på cykelferie

Når du er på cykelferie, transporterer du alt på din cykel: Tøj, telt, kogegrej, fodtøj, sovepose, proviant m.m. Det er meget vigtigt, at du kan pakke dine ting ordentligt og have det hele. Med de rigtige cykeltasker og bagagebærer er du godt på vej.

Din bagage skal fordeles fornuftigt vægtmæssigt på din cykel, den skal pakkes nemt og tørt. På en cykelferie sidder du mange timer på cyklen, og her gælder det om, at din komfort og ydeevne er i top, så du har de bedste betingelser for at få en god ferie. Læs også artiklen om at pakke turcyklen rigtigt her

Cykelruterne i Danmark

Med mange tusinde kilometers cykelsti fordelt over hele landet, og et nærmest fladt, men smukt landskab, er Danmark et dejligt sted at tage på cykelferie.

Danmark er et land, hvor man tager hensyn til cykelisterne. Her kan du opleve lange asfalterede strækninger, hvor togskinner før trak deres spor fra den ene by til den anden. På disse cykelstier kan du ugeneret nyde landskabet og gå på opdagelse i egne, som du ellers ikke ville besøge.

Billede af kort over Danmark med cykelruterDer er masser af værktøjer at planlægge cykelferien med. Du kan købe et samlet kort over de største ruter i Danmark. Kortet er vist her til højre og kan købes på nettet.

Du kan også planlægge din cykelrute med cyclist.dk, som er et online værktøj, hvor du kan finde cykelruter, som er cykelvenlige, overnatningsmuligheder og seværdigheder. Du kan lave din egen eller dig af deres inspirere af vores ruter.

De mange turistforeninger fx VisitSilkeborg har også masser af guides og inspiration til cykelferie

Cykelferie med børn

Det er skønt at cykle med børn. Når børn er med på cykelferie gælder nogle andre regler. Børnenes tempo og formåen er ganske anderledes, så husk, at en cykelferie med børn mest er på børnenes præmisser.

Cykelferie med små børn 2 – 5 årige

Cykelferie i Danmark med små børn 2 – 5 årige kan enten fungere i cykelstol bagpå, i en cykelanhænger eller på en cykel, som man kan spænde efter cyklen. Det afhænger helt af barnets alder og din vurdering af, hvad det kan og hvor langt I skal cykle. Læs hvordan du finder en god cykelanhænger

Det er vigtigt, at dit barns cykel skal passe hende i størrelse, og det giv hende kun en symbolsk mængde bagage med. Holder I godt med pauser, er det dog ikke urealistisk at dit barn på 7 – 8 år kan cykle 30 km på en dag.

Cykelferie med store børn

Cykler I med store børn – dvs. fra 12 år og opefter, kan børene ofte cykle lige så langt som jer. Forudsat at de har lyst til det. Husk, børnene også kommer ud og rører sig, når I er på cykeltur. Så hold nogle solide pauser ind i mellem.

8 gode råd til planlægning af cykelferien

  1. Planlæg din cykelferie, så du kan få en vellykket ferie.Hvor vil du cykle hen? Skab dig et overblik over, hvor langt du vil cykle om dagen. Vil I cykle alle dage?
  2. Hvor langt kan du cykle? Er du i form, og vant til at cykle? Vær realistisk.
  3. Hvad vil I se på turen? Har I et kort eller ruteguides til turen?
  4. Hvor skal I overnatte og hvordan? Rejser man med børn er det altid en god idé at have booket overnatning i forvejen. Uanset hvad er det efter en lang dag i sadlen, aldrig rart at skulle køre ekstra 30 kilometer for at finde en ledig campingplads.
  5. Er din cykel og dit udstyr parat? Er din cykel klar til en cykelferie. Har du styr på cykel/ saddeltasker m.m.? Har du styr på cykeltøj, hjelm, flasker, lappegrej, fodtøj, lygter, cykelcomputer, regntøj og alt det andet, som er med til at gøre din cykelferie mere vellykket?
  6. Har du gjort dig tanker om, hvad der skal med på ferien? Pak let. Du har ikke meget plads.
  7. Har du fået checket din cykel, og er den ligesom dig klar til at tage på cykelferie? Lever den op til de praktiske og sikkerhedsmæssige krav?
  8. Har du prøvekørt din cykel med opbakning og bagage på? Tag et par ture, så du bliver tilpas med din cykel. Det er noget andet at cykle med ekstra 15 kilo på cyklen.

 

 

Comments (1)
  1. Lars Simonsen 29. marts 2015

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *