Kør med det rigtige dæktryk på din racercykel

Billede af carbonhjul med racerdækKør med det rigtige dæktryk på din racercykel og få bedre komfort, stabilitet og optimale køreegenskaber. I denne artikel ser vi på, hvordan det rigtige dæktryk kan forbedre din oplevelse på cyklen.

I artiklen ser vi på:

Hvorfor er det korrekte dæktryk vigtigt?

Cykeldæk er noget af det vigtigste på din cykel. Mange er ikke klar over, at det rette dæktryk har betydning for komfort, køreegenskaber, fart og vejgreb. De fleste af os er interesseret i komfort, vejgreb og lav rullemodstand.

Med komfort menes der, at dækket ikke skal være pumpet så hårdt, at du mærker bump, kanter og ujævnheder i vejbelægningen, når du cykler.

Læs om hvordan bredere racerdæk kan øge både fart, komfort og styregenskaber

Et meget hårdt pumpet dæk har ringe vejgreb og høj risiko for at punktere. Med fart er vi interesseret i så lav rullemodstand som muligt, og den skal ses i forhold til rytterens vægt og den deformation der sker i dækket, når der cykles.

Kombinerer du det med det korrekte dæktryk, kan du opleve, at det ikke koster på rullemodstand – samtidig med, at du bevarer komfort og vejgreb.

Leder du efter et nyt dæk til din racercykel? Vi har samlet nogle af de bedste her

Sådan finder du det bedste dæktryk?

Dæktryk angivet i Psi på et dæk

Dæktryk angives i PSI og Bar og for at finde det maksimale dæktryk på din cykel, skal du blot se på siden af dit dæk. Her står det angivet – enten i PSI eller Bar – eller i begge. For at nå det rigtige dæktryk, kræves det selvfølgelig, at du har en cykelpumpe – gerne en fodpumpe – med et manometer, der viser PSI og Bar. Du kan læse mere om cykelpumper lidt længere nede i artiklen.

På billedet til højre er vejledende lufttryk 100/130 angivet i PSI. Dvs. det ligger mellem 1001 og 130. Prøv at eksperimentere lidt og find ud at, hvor du opnår optimal komfort, vejgreb og fart.

Kør med nogle ordentlige cykeldæk

Når du skal finde et godt cykeldæk, bør du kigge efter vægt, lav rullemodstand, holdbarhed og dækkets evne til at modstå punkteringer. De mest kendte mærker til cykeldæk er bl.a. Schwalbe, Continental, Michelin, Vittoria og Pirelli. Du skal regne med, at et godt cykeldæk kan koste mellem 250 – 450 kroner. 

Anbefaling: Cykeldæk til racercyklen

Continental Grand Prix 5000 - Foldedæk - 700x23c (23-622)
Pris:
309,00  

» Læs mere

Nyt dæk fra Continental, der skal overtage pladsen som markedets bedste foldedæk fra Grand Prix 4000. Grand Prix 5000 er på alle ...

Foldedæk 700x23c Continental Grand Prix
Pris:
219,00  

» Læs mere

Dette 700x23c Continental Grand Prix foldedæk giver en imponerende kombination af punkteringsbeskyttelse, let løb, lang holdbarhed og ...

Schwalbe Durano Plus - Addix Foldedæk - 700x28c (28-622) Sort Reflex
Pris:
259,00  

» Læs mere

Schwalbe leverer her en opdateret version af deres populære Durano Plus foldedæk - nu med Addix gummiblanding. Denne high performance k...

Schwalbe One Race Guard - Lite Foldedæk - 20x1,10 (28-406) Sort
Pris:
189,00  

» Læs mere

Dette"One Race Guard" foldedæk er fra Schwalbe og er et nyudviklet dæk, som er både let, hjurtigt, pålideligt og smidigt p&...

Hvor kan du finde flere cykeldæk på nettet?

Cykelpartner Se mere end 80 cykeldæk til racercykel – hurtig levering
Wiggle Mere end 100 dæk fra alle de store producenter – priser fra 150
Cykelexperten Dæk fra Continental, Specialized og Schwalbe m.fl.

Punkterfri cykeldæk eller dækindlæg

Når du skal vælge et cykeldæk, skal du tænke på at finde et, som passer til de danske vejrforhold. God punkteringsbeskyttelse er vigtig for os her i Danmark, som er begunstiget med flint og en del regn. Vand og sne har det med at vaske sten og skarpe objekter frem på vejen, hvilket øger riskoen for punkteringer.

Hos dæktilracercykel.dk finder du en interessant artikel om punkteringseskyttelse ligesom du kan læse om fordelene ved at køre med et helårsdæk på din racercykel.

Du kan selvfølgelig vælge også at køre med dækindlæg for at mindske risikoen. Mange vælger at køre med dækindlæg i efteråret helt frem til starten af sæsonen. Se hvad dækindlæg koster her

Sådan pumper du din cykel rigtigt

Cykelpumpe med PSI og BarDæktryk må generelt ikke være for højt. Der skal godt med luft i dækket, men ikke for meget. Vær opmærksom på, hvad dit dæk kan klare. Alle cykeldæk har en naturlig grænse for, hvor meget luft de kan holde til. Man siger, at et godt racerdæk vil kunne klare helt op til 12-13 bar.

Anskaf en cykelpumpe, hvor du kan se lufttrykket både i psi og bar. Se forskellige fodpumper med manometer her

Mange kører med samme dæktryk både for og bag. Vær opmærksom på, at din vægt skal være ujævnt fordelt. Dvs. at en fordeling, der hedder godt og vel 45% på forhjulet og 55% på baghjulet. Pumper du eksempelvis 7 og 9 bar i henholdsvis for- og bagdæk, vil fordelingen være korrekt.

Fodpumper

 

Sådan pumper du dit cykeldæk