Kør med det rigtige dæktryk på din racercykel

Billede af carbonhjul med racerdækKør med det rigtige dæktryk på din racercykel og få bedre komfort, stabilitet og optimale køreegenskaber. I denne artikel ser vi på, hvordan det rigtige dæktryk kan forbedre din oplevelse på cyklen.

I artiklen ser vi på:

Hvorfor er det korrekte dæktryk vigtigt?

Cykeldæk er noget af det vigtigste på din cykel. Mange er ikke klar over, at det rette dæktryk har betydning for komfort, køreegenskaber, fart og vejgreb. De fleste af os er interesseret i komfort, vejgreb og i særdelshed fart (lav rullemodstand). Med komfort menes der, at dækket ikke skal være pumpet så hårdt, at du mærker bump, kanter og ujævnheder i vejbelægningen, når du cykler.

Læs artiklen om hvordan et bredere racerdæk kan øge både fart, komfort og styregenskaber

Et meget hårdt pumpet dæk har ringe vejgreb og høj risiko for at punktere. Med fart er vi interesseret i så lav rullemodstand som muligt, og den skal ses i forhold til rytterens vægt og den deformation der sker i dækket, når der cykles. Kobler man det med et passende dæktryk kan man opnå, at det ikke koster på rullemodstand – samtidig med, at du bevarer komfort og vejgreb.

Leder du efter et nyt dæk til din racercykel? Vi har samlet nogle af de bedste her

Sådan finder du det bedste dæktryk?

Dæktryk angivet i Psi på et dæk

Dæktryk angives i PSI og Bar og for at finde det maksimale dæktryk på din cykel, skal du blot se på siden af dit dæk. Her står det angivet – enten i PSI eller Bar – eller i begge. For at nå det rigtige dæktryk, kræves det selvfølgelig, at du har en cykelpumpe – gerne en fodpumpe – med et manometer, der viser PSI og Bar. Du kan læse mere om cykelpumper lidt længere nede i artiklen.

På billedet til højre er vejledende lufttryk 100/130 angivet i PSI. Dvs. det ligger mellem 1001 og 130. Prøv at eksperimentere lidt og find ud at, hvor du opnår optimal komfort, vejgreb og fart.

Kør med nogle ordentlige cykeldæk

Du skal regne med, at et godt cykeldæk koster fra 250 – 400 kroner og op. Når du skal finde et godt cykeldæk, bør du kigge efter vægt, lav rullemodstand, holdbarhed og dækkets evne til at modstå punkteringer. De mest kendte mærker til cykeldæk er bl.a. Schwalbe, Continental, Michelin, Vittoria og Vredestein.

Anbefaling: Cykeldæk til racercyklen

Continental Grand Prix 5000 - Foldedæk - 700x25c (25-622)
Pris:
309,00  

» Læs mere

Det nyeste dæk fra Continental, der skal overtage tronen fra Grand Prix 4000. Foldedækket er bedre på alle fronter, og giver et l...

Continental Grand Prix - Foldedæk - 700x25C
Pris:
219,00  

» Læs mere

Continental Grand Prix er navnet på dette foldedæk. Dette 700x25c foldedæk giver en imponerende kombination af punkteringsbeskytt...

Schwalbe Durano Plus - Addix Foldedæk - 700x25c (25-622) Sort
Pris:
239,00  

» Læs mere

Schwalbe Durano Plus fås nu med Addix gummiblanding, der er et high performance kompound, der giver maksimal ydelse og kan holde til man...

Schwalbe One Race Guard - Lite Foldedæk - 20x1,10 (28-406) Sort
Pris:
189,00  

» Læs mere

Dette"One Race Guard" foldedæk er fra Schwalbe og er et nyudviklet dæk, som er både let, hjurtigt, pålideligt og smidigt p&...

Hvor kan du finde flere cykeldæk på nettet?

Cykelpartner Se mere end 80 cykeldæk til racercykel – hurtig levering
Wiggle Mere end 100 dæk fra alle de store producenter – priser fra 150
Cykelexperten Dæk fra Continental, Specialized og Schwalbe m.fl.

Punkterfri cykeldæk eller dækindlæg

Når du skal vælge et cykeldæk, skal du tænke på at finde et, som passer til de danske vejrforhold. Det regner meget i Danmark, og på regnvåde veje er risikoen for at punktere høj.

Se helårs-racerdæk med god punkteringsbeskyttelse hos dæktilracercykel.dk

Du kan købe dæk til racercykel, som går under navnet “punkterfrie”, og som har en punkteringsbskyttelse, der gør dem uhyre modstandsdygtige. Disse dæk er ofte en smule tungere og kraftigere i konstruktionen.

Læs artiklen ‘Punkterfri dæk til racercykel – guide til at undgå punkteringer’

Du kan selvfølgelig vælge også at køre med dækindlæg for at mindske risikoen. Mange vælger at køre med dækindlæg i efteråret helt frem til starten af sæsonen. Se hvad dækindlæg koster her

Sådan pumper du din cykel rigtigt

Cykelpumpe med PSI og BarDæktryk må generelt ikke være for højt. Der skal godt med luft i dækket, men ikke for meget. Vær opmærksom på, hvad dit dæk kan klare. Alle cykeldæk har en naturlig grænse for, hvor meget luft de kan holde til. Man siger, at et godt racerdæk vil kunne klare helt op til 12-13 bar.

Anskaf en cykelpumpe, hvor du kan se lufttrykket både i psi og bar. Se forskellige fodpumper med manometer her

Mange kører med samme dæktryk både for og bag. Vær opmærksom på, at din vægt skal være ujævnt fordelt. Dvs. at en fordeling, der hedder godt og vel 45% på forhjulet og 55% på baghjulet. Pumper du eksempelvis 7 og 9 bar i henholdsvis for- og bagdæk, vil fordelingen være korrekt.

Fodpumper

 

Sådan pumper du dit cykeldæk