Testens to hovedpersoner er lygterne UltraMTB 10000 og UltraMTB 12000 som i skrivende stund er de kraftigste lygter hos i Easy-light.dk. Lygterne er henvendt mountainbikeren, der ønsker en kraftig og driftssikker lygte til mtb, men de er også henvendt dig, som kører landevej og gravel.
Lygternes design og funktioner
De to lygter ser ens ud på nær antallet af LED-dioder. Designet er sort aluminium og ved første øjekast virker de både holdbare og stødsikre. Ifølge producenten er lygtehuset vandtæt, så du kan bruge dem året rundt.
Lygten betjenes bagpå via tænd/sluk knappen med 3 indstillingsmuligheder: 100% lys, 50% lys og blinkende lys. Knappen er også batteriindikator, der skifter fra grøn til rødt lys, når batterispændingen kommer under 30%.
Det medfølgende beslag, ledninger og batteripakke virker også til at være af fornuftig kvalitet. Det samme gælder adapter, hjelmbeslag og styrbeslag med 2 O-ringe.
Læs også artiklen ‘Cykellygte til styr og hjelm – bedste til mtb’
Montering af lygterne
Montering af lygterne er en smal sag. Det foregår nemt på styret med den medfølgende gummistrop. Mange vil normalvis montere lygten ovenpå styret, men den kan også monteres under styret, hvor du stadig kan betjene den med tommelfingeren.
Batteripakken monteres på overrøret. Ledningen fra batteripakken til lygten er nem at montere, så den passer til dit setup. Overskydende ledning kan vikles rundt om styret og husk lidt ”slack” i ledningen, så styret uhindret kan dreje.
Det er en mulighed at montere lygten på hjelmen med det medfølgende hjelmbeslag, men lygterne i denne test er relativt tunge lygter, så vi anbefaler en mindre lygte som eksempelvis UltraMTB 2000 som er en af Easy-lights bestsellere.
Inspiration: Kraftige lygter til mtb
Test af mtb-lygterne
Testet af Rolf Ebbesen og Steffen Lundtofte
Mtb-lygterne blev testet en regnvåd novemberaften i og omkring Vesterskov i Silkeborg. Vi havde ladet batterierne op 12 timer før afgang, og drog af sted på både mountainbike og gravelcyklen for at teste lygterne på spor, grus og asfalt. I testen kørte vi med 50% blus på asfalt og 100% i skoven.
UltraMTB 10000
Specifikationer:
10 stk. CREE XM-L T6 LED-dioder
Batteri: 8.4v 10.400 mAh genopladeligt UltraLED Platin vandbeskyttet batteri
Opgivet brændetid: Brugstid op til 2 timer.
UltraLED MTB 10000 er en kraftig lygte der med sine 10 LED-dioder kaster et godt lys i den mørke skov. Lygtens dybe og brede lyskegle oplyser hele dit synsfelt i kørselsretningen.
I skoven sørger UltraLED MTB 10000 for, at kontrasterne er tydelige, og det er nemt at se konturer, rødder og huller på sporet. Det giver en ro at have godt overblik på sporet, og når man kombinerer lygten med en hjelmlygte – som vi gjorde – har man et fantastisk udsyn. Det er vigtigt.
På gravelcyklen var oplevelsen stort set den samme – en god og dyb lysdækning på grusvejen foran os. Vi erfarede, hvor vigtigt det er, at lygten er monteret ordentligt på styret. Gravecyklen er meget mere følsom for ujævnheder og huller i vejen end mountainbiken, og rystelser kan godt kan forskyde lygte og batteripakke. UltraLED MTB 10000 klarede opgaven fint.
På asfalten lyser UltraLED MTB 10000 vejen fint op – faktisk så meget, at man godt kan nøjes med at køre med 50% blus.
I testen kunne UltraLED MTB 10000 holde lys i 2,5 timer på 100% blus.
UltraMTB 12000
Specifikationer:
12 stk. CREE XM-L T6 LED-dioder
Batteri: 8.4v 13.000 mAh genopladeligt UltraLED Diamond vandbeskyttet batteri
Opgivet brændetid: 2 timer.
UltraLED MTB 12000 er testens kraftigste lygte med 2 LED dioder mere og et lidt kraftigere batteri end lille broderen. Vi blev hurtigt enige om, at MTB 12000 bare lige har et ekstra gear at give af, når det kommer til lyskraft.
På både sporet, grusvejen og asfalten kommer det til udtryk i lyskeglens gode dybde, som giver en skarphed på op til +/-15 meter i terrænet og en super god lysbredde, der indrammer hele synsfeltet i kørselsretningen. På grus og asfalt klarer lygten sig lige så godt som lillebroderen og også her viser lygten, at den lige er en tand kraftigere.
I testen kunne UltraLED MTB 12000 holde lys i tæt ved 3 timer på 100% blus.
Konklusion
Vi har testet de kraftige mtb lygter UltraMTB 10000 og UltraMTB 12000, som begge er velegnet til dig som vil ordentlig lys, når du kører mtb i mørke.
På det mørke spor – og i skoven som helhed – klarer lygterne sig begge godt og leverer en god dyb og bred lyskegle, som gør det nemt at orientere sig og se huller og rødder. Det er nødvendigt, når man kører mountainbike om aftenen i efterårs- og vintermånederne.
Den kraftigste lygte UltraMTB 12000 har bare lige et ekstra gear mere, og det var den lygte, vi faldt mest for. Du kan sagtens nøjes med UltraMTB 10000, men da vi begge er vant til at køre med styrlygter på 6 og 8 LED-dioder, så blev vi hurtigt lidt afhængige af at køre med de 12 LED-dioder.
Læs også vores test af 3 mindre lygter fra Easy-Light.dk her
Prismæssigt ligger de to lygter i den lidt dyre ende af skalaen, så vi tænker, at de er velegnet til rytteren, som gerne vil give lidt ekstra for en kraftig mtblygte af god kvalitet.
Ifølge Easy-Light ligger brændetiden på 2 timer på lygterne ved 100% lys. Vi klemte henholdsvis 2,5 og næsten 3 timer ud af dem på fuldt opladede batterier. Lovkravet er 5 timer i trafikken.
Til mtb er 2,5 timers brændetid efter vores mening minimum for en vellykket mtb-tur i skoven. Så det er lige godkendt. Skulle du få behov, kan du tilkøbe et ekstra batteri til lygterne hos Easy-Light.
Vi testede også lygterne på grus og asfalt. På gravelcyklen fungerer lygterne super godt, og de giver et skarpt lys. Vi erfarede dog, at styrlygter kan være lidt af en udfordring, hvis du kører i meget ujævnt terræn. Ikke fordi testens lygter ikke sidder ordentligt fast, men huller og ujævnheder i vejen kan forskyde lygten på styret, hvilket kan ændre en del på lyskeglen og gå hen og blive farligt.
Vi tænker, at dette er et grundvilkår for alle styrlygter. Så skal du køre gravel i mørket, bør du sikre dig, at lygten sidder rigtigt godt på styret. Vi anbefaler også at investere i en hjelmlygte, som kan supplere din styrlygte.
På asfalten klarer UltraMTB 10000 og UltraMTB 12000 sig også godt. De er begge så kraftige, at de sagtens kan stå alene uden en hjelmlygte. Derfor er lygterne også velegnet til landevejscykling. Husk at justere lyskeglen, så du ikke blænder modkørende biler og cyklister.
Så konklusionen er, at kraftige mtb lygter er stærkt vanedannende, og vi anbefaler UltraMTB 10000 og UltraMTB 12000.
Læs også artiklen ‘Forlygter til mtb – Sådan finder du den bedste forlygte’