Forlygter til Mountainbike

Forlygter til Mountainbike
14 votes, 4.14 avg. rating (81% score)

Billede af cykelrytter som cykler mtb i en mørk skovLeder du efter en god forlygte til din mountainbike? I denne artikel ser vi nærmere på, hvad en forlygte skal kunne, hvis du skal cykle mtb efter mørkets frembrud.

Lykken er en god forlygte … og en hjelmlygte

Som mtb´er der vil køre i skoven om aftenen, er man interesseret i en god forlygte, som kan lyse vejen, stien eller det mørke spor op i skoven. Lygten skal være tilpas kraftig, så du har godt udsyn og kan se terrænets detaljer. Det skaber sikkerhed og tryghed. Lygtens lyskegle skal have både god bredde og dybde, hvilket forudsætter at den er tilpas kraftig.

Batteritid er også afgørende for en god tur i skoven. Sørg for at investere i en lygte, som har gode batterier og som kan garantere lang oppe-tid. Det er også vigtigt, at du oplader batterierne hjemmefra. Fuldt opladede batterier gør bare turen i skoven meget sjovere.

Billede af hjelm med lygte og et mtb styr med lygte

Mange starter ud med at køre mtb i mørke med en kraftig styrlygte (og en baglygte, selvfølgelig). Det kan også godt fungere, men da lygten sidder på styret, er du begrænset i at kunne orientere dig på mere end sporet foran dig. Derfor kan det klart anbefales, at investere i en mindre lygte til hjelmen, som kan lyse din synsretning op. Det øger sikkerheden og gør det nemmere at orientere sig.

Hjelmlygten behøves ikke at have mere end 1000 – 2000 Lumen. Husk at undersøge mulighederne for, at den kan monteres på hjelmen. Ved flere modeller medfølger hjelmbeslag. Batteripakken kan du sagtens have i din cykelrygsæk eller baglommen.

Hvor kraftig skal mtb-lygten være?

Langt de fleste mtb-lygter bruger LED-pærer, som kan lyse kraftigt og ikke bruger så meget strøm. Lyskilden på de fleste mtb-lygter angives i Lumen. Lumen svarer overordnet til den mængde lys, som en lyskilde udsender.

Mange er i tvivl om, hvor kraftig en lygte de skal købe for at køre mtb i skoven, og inden du vælger lygte, bør du også lige inkludere følgende i dine overvejelser: Lygtens batteritid, antallet af LED-dioder samt hvad du skal bruge lygten til og om den skal bruges i kombination med en anden lygte.

Læs også artiklen: Kør mtb i mørke – 5 gode tips til at blive bedre på mtb

Mange vælger en løsning, hvor de kører med 1000 – 2000 lumen lygte med een diode i hjelmen og så har de en kraftigere forlygte på 3500 Lumen med 5 dioder. Ønsker man et kraftigere lygte kan man vælge 6000 Lumen med 6 dioder eller endnu højere. Det afhænger af din pengepung og dit behov.

Inspiration: Mere end 10 forlygter til mountainbike

 

Se forskellige hjelm- og styrlygter hos Cykelpartner.dk

Hvad skal du være opmærksom på ved en forlygte?
  • Lysstyrke i Lumen
  • Lygtens evne til at lyse op
  • Materiale, kvalitet og funktioner
  • Batterilevetid
  • Montering og praktisk anvendelse

Hvilke mærker skal du gå efter: Cateye, Sigma Lights, Streamlight