Forlygter til mtb – Sådan finder du den bedste lygte

Billede af rytter med hjelm og forlygter til mtb i en mørk skovLeder du efter en god forlygte til din mountainbike? I denne artikel ser vi nærmere på hjelm- og forlygter til mtb, når du skal cykle efter mørkets frembrud.

Lykken er en god forlygte … og en hjelmlygte

Som mtb´er der vil køre i skoven om aftenen, er jeg interesseret i en god forlygte, som kan lyse vejen, stien eller det mørke spor op i skoven.

Lygten skal være tilpas kraftig, så man har et godt udsyn og kan se alle terrænets detaljer. Det skaber sikkerhed og tryghed. Lygtens lyskegle skal have både en god bredde og dybde. Det forudsætter, at lygten er tilpas kraftig.

Batteritid er også afgørende for en god tur i skoven. Tro mig, det er ikke sjovt at stå med flade batterier i en mørk skov.

Sørg for at investere i en lygte, som har gode batterier og som kan garantere lang oppe-tid. Det er også vigtigt, at du oplader batterierne hjemmefra. Fuldt opladede batterier gør bare turen i skoven meget sjovere.

Billede af hjelm med lygte og et mtb styr med lygte

Mange starter ud med at køre mtb i mørke med en kraftig styrlygte på fx 6000 lumen. Det gjorde jeg også, og det fungerede ok, men jeg følte mig begrænset, når jeg skulle orientere andre steder end på sporet foran mig.

Hjelmlygten

Derfor investerede jeg hjelmlygte, hvilket også lyser min synsretning op. Det øger sikkerheden og gør det meget nemmere at orientere sig.

Hjelmlygten behøves ikke at have mere end 1000 – 2000 Lumen. Husk at undersøge mulighederne for, at den kan monteres på hjelmen. Ved flere modeller medfølger hjelmbeslag. Batteripakken kan man smide om i sin cykelrygsæk eller baglommen på din cykeltrøje.

Hvor kraftig skal lygten være?

Stort set alle mtb-lygter bruger LED-pærer, som kan lyse kraftigt og ikke bruger så meget strøm. Lyskilden på de fleste lygter angives i Lumen. Lumen svarer overordnet til den mængde lys, som en lyskilde udsender.

Check min anmeldelse af mtb-lygter og hjelmlygte her

Mange er i tvivl om, hvor kraftig en lygte, de skal købe for at køre mtb i skoven, og inden du vælger lygte, bør du også lige inkludere følgende i dine overvejelser: Lygtens batteritid, antallet af LED-dioder samt hvad du skal bruge lygten til og om den skal bruges i kombination med en anden lygte.

Læs også artiklen: Kør mtb i mørke – 5 gode tips til at blive bedre på mtb

Mange vælger en løsning, hvor de kører med 1000 – 2000 lumen lygte med een diode i hjelmen og så har de en kraftigere forlygte på 3500 Lumen med 5 dioder. Ønsker man et kraftigere lygte kan man vælge 6000 Lumen med 6 dioder eller endnu højere. Det afhænger af din pengepung og dit behov.

Inspiration: Mere end 10 forlygter til mtb

 

Se flere hjelm- og styrlygter hos Cykelpartner.dk

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en forlygte til mtb?
  • Lysstyrke i Lumen
  • Lygtens evne til at lyse op
  • Materiale, kvalitet og funktioner
  • Batterilevetid
  • Montering og praktisk anvendelse

Hvilke mærker skal du gå efter: Cateye, Sigma Lights, Streamlight