Cykling i Harzen på racercykel

Cykling i Harzen på racercykel
25 votes, 4.04 avg. rating (80% score)

Cykling i HarzenHarzen er et fremragende cykelområde – både for racercykel og mountainbike. Harzen det tætteste, du kan komme på bakker og højdemeter som motionsrytter, hvis du bor I Danmark og ikke lige har tid eller penge til at køre til Frankrig eller Italien.

I artiklen ser vi på:

De største stigninger i Harzen

Breite Straße i St. Andreasberg

Harzens kongestigning er den legendariske Breite Straße i St. Andreasberg, som trods dens  korte længde på omkring 500 meter, har en gennemsnits stigningsprocent på 11,6 %, og i slutningen omkring 18%.

Breite Straße i St. Andreasberg
Breite Straße og de 18% i stigning er grunden til at flere cykelmotionister og cykelklubber valfarter til St. Andreasberg hvert år. For mange er eventyret i St. Andreasberg den ultimative styrkeprøve. Har du mere energi i benene, kan du bestige Herren Straße ved siden af.

Steile Wand

Steile Wand ( Stejle væg) er én af områdets længste bakker med sine næsten 6 kilometer og gennemsnitlige stigning på 6%. Stigningen starter i byen Altenau.

Brocken

Du kan også køre helt til Brocken og få en 5 kilometers tur og godt 650 højdemeter. På denne rute er stigningsprocenten dog kun omkring 4,5 %. Læs mere om Brocken i artiklen “Brocken – Cykling i Harzen”.

Brocken Harzen

Udsigt til Brocken, som er Harzens højeste punkt. Du kan cykle helt derop.

Wurmberg

Turen op til Wurmberg er også blandt toppen af stigninger i området. Der er omkring 4,5 kilometer til toppen, og her får du omking 375 højdemeter med en gennemsnitlig stigning på 7,9 %. Har du kørt op ad Brocken, vil du sikkert opleve, at turen til toppen af Würmberg er knap så hektisk og overrendt. Hvad stigning angår, er den heller ikke så “voldsom” pånær de sidste 400 – 500 meter.

 

9 ting du bare skal have med, når du cykler i Harzen

1.

Kør med de rigtige gear
Med et compact kranksæt med klingerne 50/34 og en kassette på 12/25 eller 12/27 (tænder) er din racercykel klar til at køre i bakker og bjerge. Se hvad compact kranksæt koster her

2.

Husk regnjakken
En regnjakke er selvfølge rigtig god, når det regner, men også når du skal køre ned igen, og det bliver koldt. Køb en jakke, der kan foldes sammen, og du kan have i baglommen. Se forskellige regnjakker her

3.

Sørg for du ikke går sukkerkold
Med væske i drikkedunken, energibarer og et par gel i baglommen er du sikker på, at du ikke går sukkerkold undervejs. Se energiprodukter til cykelturen

4.

Husk ID og mobiltelefon
Når du cykler, er det altid en god idé at medbringe ID (et telefonnummer til ægtefælle/ kæreste/ familie) og mobiltelefon. Når du cykler i udlandet, er det især en god idé at kende nummeret på alarm/ ambulance.

5.

En sadeltaske er smart
Med en sadeltaske kan du opbevare værktøj, ekstra slange, mobil m.m. Så du slipper for at skulle have det hele i ryglommerne. Se forskellige sadeltasker her

6.

Husk ekstra slange og lappegrej
Husk altid en ekstra slange eller lappegrej. Det er trist, hvis en utæt cykelsange skal ødelægge en fantastisk cykeltur. Se cykelslanger til racercykel

7.

Husk cykelpumpe
Cykelpumpen er obligatorisk, og med en minipumpe, er du dækket godt ind. Sørg for, at pumpen er let, nem at bruge og at den kan monteres på cyklen. Se forskellige minipumper

8.

Cykelcomputer med GPS
Med en cykelcomputer med GPS, er det nemmere at finde vej. Brug den også til at tracke dine ruter, som du kan dele med andre eller forbedre din træning. Se cykelcomputere med GPS

9.

Husk cykelværktøjet
Med et multi- og miniværktøj er du dækket godt ind, hvis uheldet er ude. Find et værktøj, du kan opbevare i din sadeltaske. Se forskellige mini-værktøjssæt

 

Er det nødvendigt at træne, før man tager til Harzen?

Svaret er ja! De fleste tager til Harzen for at forbedre evnerne indenfor bakke‐ og bjergkørsel. Og her er masser af muligheder og mange timers bakkekørsel foran dig. På en god træningstur til Harzen vil du, afhængig af rutevalg, køre fra 3000 højdemeter og op efter.

Om du gerne vil være den første på toppen af bakken, eller du bare gerne vil være komme helskindet gennem dagen, bør du lægge nogle træningstimer i din forberedelse i hjemmefra. Du får mest ud af din tur til Harzen, hvis du i forvejen har trænet bakkekørsel hjemmefra og fået nogle højdemeter under vesten. Harzen bliver bedre, jo mere du har trænet hjemmefra.

2 cykelruter i Harzen

Braunlage rundtur

Sværhedsgrad: middel-svær

Ruten er en god allround rute,som tager dig rundt gennem nogle af de gode og kendte områder. Bl.a. til St. Andreasberg og op ad Steile Wand, som er én af områdets længste bakker.

Braunlage rundtur
Længde: 133,45 km
Højdemeter:2.567 meter.

 

Harzen Rundtur

Sværhedsgrad: Krævende

Ruten kategoriseres som krævende p.g.a. sin længde og mere end 4000 højdemeter. Ruten tager dig alle de populære steder hen: St. Andreasberg, Steile Wand og op på Brocken.

Harzen Rundtur
Længde: 175,36 km.
Højdemeter: 4.097 m

Vær opmærksom i trafikken når du cykler i Harzen

Harzen er desværre ikke kun besøgt af cykelentusiaster. Snart vil du opleve, at du må dele vejene med motorcykler og biler, som også er kommet hertil for at opleve det bløde kuperede landskab og give den gas i bakkerne. Trafikuheld kræver hvert år sine ofre i Harzen, og derfor bør du være ekstra opmærksom, når cykler i området.

  • Kør ordentligt og respektér færdselsreglerne
  • Hold afstand og vær tydelig i dine tegn på nedkørslerne. På de lange nedkørsler kan du sagtens komme op på 80 km. i timen. Kører du i en gruppe, er det vigtigt at I holder afstand og giver klare tegn til at svinge eller stoppe.
  • Vær opmærksom på, at det ikke er alle steder, hvor der er skiltet lige godt.
  • Kører I i en gruppe, er det en god idé at alle er klar over, hvor vi kører hen.
  • Pas på trafik bagfra på stigningerne. Motorcyklister kan også godt lide at køre opad, og mange gør det gerne med 100 km i timen.
  • Når I venter på hinanden, så sørg for at samles på steder, hvor I ikke genererer trafikken. Vælg en rasteplads eller lign.

Spise- og overnatningsmuligheder i Harzen

Der er masser af overnatningsmuligheder i Harzen i form af hoteller og gæstehuse, og hvis du er sulten er det nemt at finde et sted med lokale specialiteter. Prisniveauet er næsten det samme, som i Danmark. En kop kaffe koster cirka. 15 kr. på en café og en flaske tysk vin på en god restaurant cirka. 75 kr.

For motionsryttere, som vil cykle i Harzen i nogle dage, kan disse byer anbefales:

  • Braunlage er et godt udgangspunkt. Herfra kan du planlægge flere ruter og sløjfer, og du kan finde den mængde højdemeter og kilometer, som passer til dig. Braunlage er en større by og der er mange mulighedr for at gå ud og spise eller købe ind.
  • Sankt Andreasberg derimod er en lille hyggelig by. Her sker ingenting, men byen er hyggelig og den ligger også godt i forhold til cykelruterne.
  • Hahnenklee. Mange vælger også at bo her, som er en hyggelig turistby ved foden af Bocksberg bjerg (726 m.) Her er masser af spisemuligheder og direkte adgang til den smukke natur, vandreruter og den nyetablerede Bikepark Hahnenklee, som er et must for mountainbikere. Læs mere om Bikeparken her.

Book dit hotel i Harzen i god tid

Harzen er et populært rejsemål – og især i sommerferien, men selvfølgelig også i Pinsen, Kristi Himmelfartsferien og påsken. Det er nemt at finde et hotel eller en hotellejlighed i Harzen, som matcher jeres budget. Hotellerne rangerer fra fine basishoteller til hoteller med wellnessområde, pool og sauna, som kan være rart efter lang dag i sadlen. Sørg for, at stedet har en garage eller kælder, hvor I kan opbevare jeres cykler under låste forhold. Gode parkeringsforhold er også noget, du bør kigge efter.