Cykling i Harzen på racercykel

Stejl vej i St. Andreasberg i HarzenCykling i Harzen er fremragende, og området er velegnet til cykling på både racercykel og mtb. Harzen er det tætteste, du kan komme på bakker og højdemeter, hvis du bor i Danmark og ikke har tid eller penge til at køre til Alperne.

I artiklen ser vi på:

Cykling i Harzen

Harzen byder på mange timer i cykelsadlen, hvis du er til cykling i bakker og bjerge. Området ligger godt 7 timers kørsel fra midten af Jylland og med Brocken (1.141 m.o.h.) som det højeste punkt er Harzen et besøg værd på racercykel og mtb.

Mange tager til Harzen for at cykle på Brocken, men der findes også en hel del andre udfordrende stigninger i området, som fortjener et besøg. Her kigger vi på nogle af de mest populære.

Nogle af de største stigninger i Harzen

Breite Straße i St. Andreasberg

Harzens kongestigning er den legendariske Breite Straße i St. Andreasberg, som trods dens  korte længde på omkring 500 meter, har en gennemsnits stigningsprocent på 11,6 %, og i slutningen omkring 18%. Stigningen er meget sammenlignelig med Kiddesvej i Vejle.

Breite Straße i St. Andreasberg

En dansker på vej i god stil op af Breite Straße

Breite Straße og de 18% i stigning er grunden til at flere cykelmotionister og cykelklubber valfarter til St. Andreasberg hvert år. For mange er eventyret i St. Andreasberg den ultimative styrkeprøve. Har du mere energi i benene, kan du bestige Herren Straße som ligger lige ved siden af.

Der findes mange af disse stejle stigninger rundt omkring i Harzen. Det er bare et spørgsmål om at gå på opdagelse.

Steile Wand

Steile Wand ( Stejle væg) er én af områdets længste bakker med sine næsten 6 kilometer og gennemsnitlige stigning på 6% – og een af mine store favoritter. Stigningen starter i byen Altenau.

Steile Wand er lang nok til, at tage pusten fra de fleste og en oplagt stigning til en intern duel om, hvem der har de bedste bjergben eller til dig, som bare gerne vil træne noget reel bakketræning.

Brocken

Brocken er populær. Du kan komme helt til tops og og få en 5 kilometers tur med godt 650 højdemeter. Der er nogle gode stykker på stigningen, hvor det bliver stejlt, men den gennemsnitlige stigningsprocent er omkring 4,5 %.

Brocken er populær og værd at besøge, men gør det tidligt om morgenen. Læs alt om Brocken i artiklen: ‘Cykling på Brocken i Harzen’.

Brocken Harzen

Udsigt til Brocken som med sine 1.141 meter er Harzens højeste punkt. Det er muligt at cykle helt til toppen.

Wurmberg

Bakken til Würmberg (971 m.o.h.) ligger et stenkast fra byen Braulage og bjerget udgør en del af Braunlage skiresort. Turen op til Würmberg er blandt nogle af de bedste stigninger, der med en længde på ca. 4,5 kilometer giver dig omking 375 højdemeter med en gennemsnitlig stigning på 7,9 %.

Har du kørt op ad Brocken, vil du sikkert opleve, at turen til toppen af Würmberg er knap så hektisk og overrendt. Den er ikke svær at cykle, men nogen vil mene, at de sidste 500 meter kan godt “nive” lidt.

 

9 ting du bare skal have med, når du cykler i Harzen

1.

Kør med de rigtige gear
Med et compact kranksæt med klingerne 50/34 og en kassette på 12/25 eller 12/27 (tænder) er din racercykel klar til at køre i bakker og bjerge. Se hvad compact kranksæt koster her

2.

Husk regnjakken
En regnjakke er selvfølge rigtig god, når det regner, men også når du skal køre ned igen, og det bliver koldt. Køb en jakke, der kan foldes sammen, og du kan have i baglommen. Se forskellige regnjakker her

3.

Sørg for du ikke går sukkerkold
Med væske i drikkedunken, energibarer og et par gel i baglommen er du sikker på, at du ikke går sukkerkold undervejs. Se energiprodukter til cykelturen

4.

Husk ID og mobiltelefon
Når du cykler, er det altid en god idé at medbringe ID (et telefonnummer til ægtefælle/ kæreste/ familie) og mobiltelefon. Når du cykler i udlandet, er det især en god idé at kende nummeret på alarm/ ambulance.

5.

En sadeltaske er smart
Med en sadeltaske kan du opbevare værktøj, ekstra slange, mobil m.m. Så du slipper for at skulle have det hele i ryglommerne. Se forskellige sadeltasker her

6.

Husk ekstra slange og lappegrej
Husk altid en ekstra slange eller lappegrej. Det er trist, hvis en utæt cykelsange skal ødelægge en fantastisk cykeltur. Se cykelslanger til racercykel

7.

Husk cykelpumpe
Cykelpumpen er obligatorisk, og med en minipumpe, er du dækket godt ind. Sørg for, at pumpen er let, nem at bruge og at den kan monteres på cyklen. Se forskellige minipumper

8.

Cykelcomputer med GPS
Med en cykelcomputer med GPS, er det nemmere at finde vej. Brug den også til at tracke dine ruter, som du kan dele med andre eller forbedre din træning. Se cykelcomputere med GPS

9.

Husk cykelværktøjet
Med et multi- og miniværktøj er du dækket godt ind, hvis uheldet er ude. Find et værktøj, du kan opbevare i din sadeltaske. Se forskellige mini-værktøjssæt

 


Træning før turen til Harzen

Cykling i Harzen er altid lidt nemmere, hvis du har forberedt dig hjemmefra. Området byder på mange timers bakkekørsel, og hvis du ønsker det, kan du afhængig af rutevalg køre fra 3000 højdemeter og op efter.

Om du gerne vil være den første på toppen af bakken, eller du bare gerne vil være komme helskindet gennem dagen, bør du lægge nogle træningstimer i din forberedelse i hjemmefra. Så får du mest ud af turen til Harzen.

2 gode cykelruter i Harzen

Her finder du 2 gode dagsruter til racercykel på over 100 kilometer og med mere end 2000 højdemeter. Ruterne tager dig bl.a. forbi nogle af de bakker, som jeg har beskrevet først i artiklen.

Braunlage rundtur

Braunlage rundtur er middelsvær og en god allround rute, der tager dig gennem nogle af de gode og kendte områder. Bl.a. St. Andreasberg og op ad Steile Wand, som er én af områdets længste bakker. Ruten starter og slutter i Braunlage. Længde  133,45 km og samlede højdemeter:2.567 meter.

Braunlage rundtur

Harzen Rundtur

Rundturen i Harzen er en mere krævende rute og det er grundet sin længde og de mange stigninger, som tilsammen udgør mere end 4000 højdemeter. Ruten tager dig alle de populære steder hen: St. Andreasberg, Steile Wand og op på Brocken.
Længde: 175,36 km og højdemeter: 4.097 meter.

Cykling i Harzen rundtur

Når du cykler i Harzen

Harzen er et populært område – især i højtiderne. Du deler vejene med andre cykelentusiaster og motorcykler og biler, som også er kommet hertil for at opleve det bløde kuperede landskab og give den gas på bakkerne.

Trafikuheld kræver hvert år sine ofre i Harzen, og derfor bør du være ekstra opmærksom, når cykler i området.

  • Kør ordentligt og respektér færdselsreglerne
  • Hold afstand og vær tydelig i dine tegn på nedkørslerne. På de lange nedkørsler kan du sagtens komme op på 80 km. i timen. Kører du i en gruppe, er det vigtigt at I holder afstand og giver klare tegn til at svinge eller stoppe.
  • Vær opmærksom på, at det ikke er alle steder, hvor der er skiltet lige godt.
  • Kører I i en gruppe, er det en god idé at alle er klar over, hvor vi kører hen.
  • Pas på trafik bagfra på stigningerne. Motorcyklister kan også godt lide at køre opad, og mange gør det gerne med 100 km i timen.
  • Når I venter på hinanden, så sørg for at samles på steder, hvor I ikke genererer trafikken. Vælg en rasteplads eller lign.

Spise- og overnatningsmuligheder i Harzen

Der er masser af overnatningsmuligheder i Harzen i form af hoteller og gæstehuse, og hvis du er sulten er det nemt at finde et sted med lokale specialiteter. Prisniveauet er næsten det samme, som i Danmark.

En kop kaffe koster cirka. 15 kr. på en café og en flaske tysk vin på en god restaurant cirka. 75 kr.

Til dig som vil cykle nogle dage kan disse byer anbefales:

  • Braunlage er et godt udgangspunkt. Herfra kan du planlægge flere ruter og sløjfer, og du kan finde den mængde højdemeter og kilometer, som passer til dig. Braunlage er en større by og der er mange mulighedr for at gå ud og spise eller købe ind.
  • Sankt Andreasberg derimod er en lille hyggelig by. Her sker ingenting, men byen er hyggelig og den ligger også godt i forhold til cykelruterne.
  • Hahnenklee. Mange vælger også at bo her, som er en hyggelig turistby ved foden af Bocksberg bjerg (726 m.) Her er masser af spisemuligheder og direkte adgang til den smukke natur, vandreruter og den nyetablerede Bikepark Hahnenklee, som er et must for mountainbikere. Læs mere om Bikeparken her.