Elektriske ladcykler er efterhånden blevet en fast del af gadebilledet i de danske byer. De praktiske cykler er ikke kun forbeholdt hipstere eller hippier i hovedstaden, men er blevet et super-godt alternativ til bil nummer to til alle typer af familier.
Når man har taget beslutningen om at købe en ladcykel, går man typisk på internettet og undersøger mulighederne. Her vælter et væld af muligheder frem, og man vil opdage at el-ladcykler fås i alle prisklasser. Her i artiklen forsøger vi at guide dig igennem den ”junglen” af el ladcykler.
Se et stort udvalg af ladcykler med el hos el-ladcykler.dk
5 ting du skal gå efter i valget af el ladcykel
Man kan grundlæggende sige, at der er fem ting, der bestemmer prisen på en ladcykel:
1. Motoren
De billigere cykler har ofte baghjulsmotor – også kaldet hub-motor eller nav-motor. Mange føler, at disse motorer ”skubber” cyklisten op ad bakkerne, men de er ofte ikke så stabile over længere og mange daglige stigninger.
De dyrere cykler er forsynet med centermotor – eller mid-drive-motor, som oftest er stærkere, mere lydsvag, og giver dig en mere naturlig hjælp til at dreje i pedalerne, da den dybest set blot forstærker din egen indsats.
Centurion E Street - El Ladcykel - 2023
Elladcykel med høj sikkerhed!. Denne ladcykel fra Centurion er en gennemarbejdet og sikker ladcykel. Der kan bl.a. nævnes de hydrauliske skivebremser samt IsoFix monteringspunkterne i ladet. Den er komfortabel at køre på og kan snildt klare to børn.
Ladcykel med lækker centermotor fra Bosch. Denne ladcykel med 2 hjul fra Gazelle er oplagt til bykørsel, kørsel med børn eller blot hvis du skal have kørt en masse varer rundt.
Butchers & Bicycles MK1-E Black - El Ladcykel - 2023
Det fedeste indenfor 3-hjulet ladcykler. Denne Butchers & Bicycles kommer med en masse fede features, som gør den er pengene værd. Særligt skal nævnes BUILT TO TILT™ teknologien, som gør cyklen kan flekse i forenden hvilket gør den nemmere at styre.
2. Bremserne
De helt, helt billige el-ladcykler på markedet er forsynet med V-bremser, også kaldet fælg- eller klodsbremser, på både for- og baghjul. Dette er en meget usikker og farlig ting, når man ofte skal køre med sit allermest kostbare eje i ladcyklen; sine børn.
Som minimum skal forhjulene på en ladcykel være udstyrede med skivebremser. Mekaniske skivebremser er det billigste valg, men her vil man opleve, at man fra tid til anden selv skal justere dem.Det slipper man helt for med hydrauliske skivebremser, som sidder på de dyrere modeller. Der findes også ladcykler med tromlebremse bag, som kan være en god idé, hvis man er vant til fodbremser.
Dolly Cargo Bike er en praktisk el ladcykel i hollandsk design. En sikker og komfortabel ladcykel med plads til to børn. Pålideligt elsystem med en centermotor fra Bafang og et stort batteri på 600 Wh. Batteriet er gemt under bænken i ladet, og det kan nemt afmonteres, når det skal oplades.
3. Gearene
Som på helt almindelige tohjulede cykler, så findes der forskellige geartyper. Når vi snakker de mindre avancerede ladcykler med baghjulsmotor, vil disse altid være udstyret med udvendige gear, da der pga. motoren ikke er plads til et gearsystem i baghjulet.
Kigger man på de dyrere cykler med centermotor findes der forskellige mere eller mindre avancerede systemer, som har indvendige gear som en del af styresystemet.
Læs også artiklen: ‘Guide til valg af elcykel’
4. Batteriet
Batteriets distance pr. opladning er det mest interessante, når man kigger på elcykler. Kapacitet måles i amperetimer, og angives med Ah. Det vil sige, at et batteri på 13 Ah kan køre længere end 9 Ah.
Man kan finde særskilte tabeller for den slags ved at søge på nettet. 9 Ah giver som regel en reel distance på cirka 25-30 kilometer og et på 17,5 Ah giver selvsagt knapt det dobbelte. Der er dog andre faktorer, som spiller ind, heriblandt hvor effektivt et motorsystem, der sidder på cyklen.
Der er også forskel på kvaliteten af batterierne alt efter hvilken type celler, der sidder i batteriet.
Som tommelfingerregel siger man, at et batteri har 500 ladecyklusser i sig – det vil sige, at det kan op- og aflades cirka 250 gange fra 0-100. Litihumatterier har dog bedst af at ligge på mellem 20 og 80 – men det kan være svært i praksis.
5. Design og funktionalitet
Selve udseendet er én ting, men noget andet er komforten, materialerne og ergonomien under kørsel.
Nogle el-ladcykler vejer også markant mere end andre, hvilket også går ud over distancen pr. opladning. En ladcykel er dog ofte lettere at cykle på, end man skulle tro – trods den høje egenvægt.
Det handler naturligvis om at cyklens tyngdepunkt er korrekt, hvilket også har noget at sige i forhold til hvor let man kan vælte på den. Her er mange cykler udstyret med anti-tilt-funktion, som betyder at bagstellet ”vipper”, når man drejer.På den måde holder man en mere naturlig balance, som man kender det fra en almindelig tohjulet cykel.
Det er dog tit et spørgsmål om tilvænning, og mange foretrækker sågar at deres ladcykel er lidt mere stiv i det, så det føles som om, at den står bedre fast.
Til næsten alle cykelmærker findes der et væld af udstyr såsom kalecher, barnesæder mv., men tjek altid om der er noget med i prisen, eller hvad det evt. koster ved siden af.
Hvilken el ladcykel skal du vælge?
Find ud af, hvad dit behov er. Hvis du skal køre få kilometer til og fra institution eller arbejde dagligt, så kan du sagtens nøjes med fx en Wildenburg el ladcykel til billig penge.
Se el ladcykler fra den danske forhandler Wildenburg
Selve materialerne og delkomponenterne er ikke nødvendigvis af en dårligere kvalitet end på cykler, der koster det dobbelte – men har du behov for fede features som usb-opladning, lygter der tænder selv, indvendige gear og et stort batteri, så stiger prisen i takt med mulighederne.