Guide: Godkendt cykellås – Se hvilken lås du skal vælge

Cykling er blevet en populær sport, og man ser ofte dyre cykler i gadebilledet, på landevejen og i skoven. Desværre er cykeltyverier også stigende i antal. Vi ser på, hvordan du kan beskytte din cykel med en godkendt cykellås.

I artiklen ser vi på:

Hvorfor skal låsen være godkendt?

Vil du sikre dig, at få din cykel erstattet, hvis du er så uheldig at få den stjålet, er det vigtigt, at du køber en godkendt cykellås. Der er forskellige kriterier, som skal være opfyldt i forhold til, hvor svær låsen skal være at få op, for at forsikringsselskaberne vil godkende låsen.

Leder du efter en cykellås til mountainbike? Læs mere her

Ikke godkendte cykellåse kan sagtens være gode – og der sælges også mange af dem, men forsikringen dækker ikke din cykel, hvis den bliver stjålet.

Fakta om godkendte cykellåse

Cykellaas cykelEn godkendt cykellås skal leve op til en vis brudsikkerhed. Den må ikke kunne lirkes op og heller ikke klippes over. Desuden skal en godkendt cykellås kunne låses op med en nøgle. Derfor kan man ikke få kodelåse, som er godkendte efter de danske standarder.

Check Varefakta-logoet og hvis der følger et låsekort med Varefakta-deklaration med cykellåsen, når du køber den. Du kan kende en forsikringsgodkendt lås på Varefaktas logo, som er trykt på emballagen.

4 slags godkendte cykellåse

Den klassiske kædelås

Stærke varefakta kontrollerede kædelåse med ergonomisk udformning, der gør låsene nemme at betjene. Alle låsedele er fremstillet i hærdet stål. Med kædelåsen kan du låse din cykel fast til f.eks. gelændere og lygtepæle. Når låsen ikke er i brug kan den nemt vikles omkring stel eller sadelpind. Kædelåsen fås i forskellig længde.

Fastmonterede cykellåse

Den fastmonterede cykellås er til montering direkte på cyklens stel. Cykellåsen er til nøgler og vær opmærksom på, at den passer til din cykel, før du køber den.

Bøjlelåsen

Bøjlelåsen er kendt for specialhærdet stål med dirkefri låsecylinder. Og så er den praktisk og nem at opbevare i en taske eller en evt. en stor sadeltaske. Med låsen medfølger nøgler.

Foldelåsen

Foldelåsen giver en effektiv sikring af din cykel. Fordelen er, at låsen via sine mange led er fleksibel, og du har mange muligheder for at låse cyklen fast – sammenlignet med den traditionelle bøjlelås. Cykellåsene her er lavet i meget stærkt materiale.

 

Hvad betyder det, at en cykellås er godkendt?

Danmark har deres helt egen standard for godkendelse af cykellåse. Denne godkendelse foretages af Dansk varefakta nævn og for at få godkendt en cykellås, skal producenterne betale en sum penge til Dansk Varefakta nævn.

Godkendt cykellåse underlægges en række prøver og tests, som er særlige for låse, der sælges på det danske marked. For det første skal den kunne modstå opbrudsforsøg, som foretages på tid med almindeligt håndværktøj, for det er typisk det, der bruges ved almindeligt brugstyveri.

Det kan være en bidetang, skruetrækker, hammer en lille håndsav eller en kombination heraf. Til gengæld bruges der ikke f.eks. en boltsaks – det skyldes, at en boltsaks ikke anses for at være almindeligt håndværktøj, men måske nærmere noget, der bruges af mere professionelle cykeltyve.

En forsikringsgodkendt lås er også testet under forskellige vejrforhold. Den skal kunne tåle frostgrader og salttåge for at kunne modstå den danske vinter – det nytter jo ikke noget, at låsen ikke fungerer eller måske ruster sammen, fordi den ikke er beregnet til det danske vejr.

Først når alle afprøvninger er bestået og låsekort og deklaration er på plads, kan låsen betegnes som en forsikringsgodkendt lås. Informationerne her stammer fra Varefakta

Sådan sikrer du bedst din cykel mod tyveri

Som udgangspunkt bør du spørge dig selv, om din dyre cykel egner sig  til at holde låst et sted, hvor den er let at stjæle. Løbe af med, selvom den er låst. Undersøg derfor om du kan opbevare din cykel i en cykelkælder, et aflukke eller et område kun til cykler, som er aflåst fra omverden.

Under alle omstændigheder skal du have en godkendt cykellås siddende på din cykel. En godkendt cykellås sikrer dig, at du ikke har en lås, som man bare kan klippe over med en boltsaks eller ødelægge med andet værktøj.

Desuden bør du sikre din cykel ved at låse den fast til en genstand – en lygtepæl, et træ, et stativ eller lign. Her kan du bruge en kæde-, wire eller bøjlelås. Og brug gerne to cykellåse, hvis du eks. er bange for at dine cykelhjul skal blive stålet.