Vælg den rigtige cykelsadel

Billede af cykelsadel på racercykel
Billede: Assos
Cykelsadlens komfort og pasform er vigtig. Den skal være ergonomisk, komfortabel og lavet af noget ordentligt materiale. I denne artikel finder du inspiration til en god cÿkelsadel til racercykel.

Det er lidt af et paradoks, at en supertynd sadel uden den store polstring kan give dig en bedre komfort end, en sadel med god tyk polstring. For faktisk er det ikke kun polstring og tykkelse som gør, at du oplever sadlen som behagelig og bekvem. Det handler ligeså meget om sadlens udformning og evne til at tilpasse sig din krop.

Hvad skal du gå efter?

Som udgangspunkt er der ikke den store forskel på en racer- og mtb-sadel. Men sadlen til mountainbike er kraftigere og der er gjort lidt mere ud af polstringen.

Du kan få en okay cykelsadel fra 500 kroner og opefter. Men det er som med så meget andet, at pris og kvalitet oftest følges ad, og mange af os som har cyklet i en del år, ender med at investere i en rigtig god og dyr sadel.

Grunden dertil er fordi, at vi gerne vil give lidt ekstra for at ergonomien og komforten skal være på plads – og det får man, når man rykker et par prisniveauer op. Der findes et hav af sadler, men du kan med fordel kigge efter Selle Italia, Prologo, Pro, Fizik og Specialized

Cykelsadlens udformning og størrelse

De fleste cykelsadler er designet relativt ens, men varierer i bredde og længde. Når det kommer til at give gode anbefalinger om cykelsadler, kan følgende give dig en generel indikation af, hvilken sadel-form du kan gå efter:

  • Proaktiv kørestil: Er din kørestil meget aggressiv, og ligger du meget i bøjlerne på cykelstyret, bør du gå efter en smallere cykelsadel.
  • Aktiv kørestil: Er din kørestil mere tilbagelænet og oprejst, bør du gå efter en bredere cykelsadel.

Kender du allerede din længde og bredde på din nuværende sadel, så er det en god idé at bruge de tal som rettesnor, når du skal finde din nye cykelsadel.

Sadler med udskæring

Du har sikkert også bemærket, at der findes sadler med et hul i midten – også kaldet en udskæring. Udskæringen skyldes ikke at sadlen er kønsbestemt, men det gør sadlen mere fleksibel og eftergivende hvilket skal have en positiv effekt på blodcirkulationen og afhjælpe følelsesløshed i skridtet.

Derudover giver udskæringen også en bedre luftgennemstrømning til de nedre dele. Folk har forskellige præferencer Andre sværger til den helstøbte cykelsadel uden udskæring, da de føler det giver mere ensartet siddestilling og stabilitet på cyklen.

Læs mere justering af sadlen og det at have ondt bagi, når man cykler

Vær opmærksom på, at du skal kunne bevæge dig rundt på sadlen, når du kører, og din næste position skal være behagelig. Når du har købt din sadel, så gør dig selv den tjeneste at bruge lige noget tid på, at justere den i forhold til din sadelhøjde og afstanden til styret, indtil den sidder perfekt. Det er godt givet ud.

Hvad skal du gå efter, når du skal vælge cykelsadel
  • Gå efter en sadel som er komfortabel
  • Vælg en sadel som ikke vejer meget
  • Gå efter en sadel der har den rigtige bredde og størrelse
  • Investér i en ordentlig og køb ikke den billigste
  • Vælg en sadel som har gel-puder og ergonomisk design

Inspiration: Sadler til racercykel

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Klik for at se flere cykelsadler til racercykel?