Rengøring og justering af racercykel – Se de gode tips

justering og rengøring af racercykelSkal du i gang med rengøring af din racercykel? Trænger cyklen til en mindre justering? I denne artikel får du nogle tips til, hvordan du bl.a. rengør og vedligeholder din racercykel, så den er klar – hele året rundt.

Rengøring af racercykel giver god mening. Så holder den længere. Det kan faktisk være ganske hyggeligt at klargøre sin cykel til sæsonen, og de fleste vedligeholdelsesopgaver kræver ikke nogen cykelmekaniker-uddannelse. I de fleste tilfælde kan du nøjes med en vask, tørring, smørring, justering og efterspænding.

Rengøring af racercykel

Du kan få et komplet rengøringssæt til din cykel med alt, hvad du behøver. Muc-Off Ultimate Bicycle Kit. Når du vasker en cykel, skal det foregå med en spand med lunken vand og en børste, samt gerne en vandslange med blød stråle. Husk: En højtryksrenser er ikke velegnet til at vaske sin cykel med!

Du skal bruge:


Denne video viser en trin-for-trin guide til hvordan, du vasker din cykel

Sådan gør du

Start med at skylle cyklen med vandslangen, så du får løsnet snavs og indtørrede jord. Herefter tager du en spand med lunkent vand og sæbe, og vasker cyklen oppe fra og ned.

Undgå at børsten kommer i kontakt med din kæde, da du så ellers risikerer at trække beskidt kædeolie med rundt på de andre dele samt i børsten. Afslut med at skylle efter med rent vand fra vandslangen.

Rengøringsmidler til rensning af cyklen

Abus Pad Fresh MS Cleaning Spray - Lugtfjerner - 30 ml
Pris:
99,00  

» Læs mere

Hold din hjelms polstring ren med denne lugtabsorberende rengøringsspray, som giver en forbedret hygiejne af din hjelms polstring. Indeholde...

Atredo - Cykelshampoo - 500 ml
Pris:
49,00  

» Læs mere

Her får du en smart sprayflaske med Atredo Cykel Shampoo, der gør det nemmere at rengøre din cykel. Atredo cykelshampoos specie...

Bike Attitude - Motor & Kæderens spray - 200 ml
Pris:
59,00  

» Læs mere

Dette universale motor og kæderens er let at anvende og let at skylle af efterfølgende. Med dette produkt kan du smart og funktionelt ...

Rensning af kæden

Her anbefaler vi at du investerer i en kæderenser. Afhængig af hvor meget du bruger din cykel, og i hvilket vejr og terræn du begår dig i, så kommer du til at skal rense din kæde for gammelt olie og skidt, og det gøres altså nemmest med en kæderenser. Kæderensere kan fås til omkring 100 kroner. Se et eksempel her.

Hvis din kæde er meget beskidt og helt stiv, så kan det være nødvendigt at afmontere den helt, og eventuelt ligge den i blød i rensebenzin, petroleum eller en kæderens.

Efterfølgende skal du blot sørge for at tørre den helt og smøre den godt op i alle led. Et godt tip er at blæse den ren med en kompressor, og skal den være helt perfekt, kan du koge den i palmin; så er du helt sikker på, at der ikke er fugt tilbage og at alle led er smurt.

Atredo - Kæderenser - med roterende børster - Transparent blå
Pris:
79,00  

» Læs mere

Her får du en effektiv kæderenser fra Atredo, der gør det lettere for dig at rense din cykelkæde. Renseren kan rengø...

Tornado - Kæderenser med degreaser på spray - 150 ml
Pris:
89,00  

» Læs mere

Tornado kæderenser med degreaser på spray, er en patenteret kæderenser som blot holdes omkring kæden, mens man samtidig spr...

Atredo - Kæderenser med 4 børster
Pris:
89,00  

» Læs mere

Med denne effektive kæderenser fra Atredo bliver det let at rense dine cykelkæder. Sættet har 4 børsteruller, der kan rens...

Smørring af cyklen

Alle roterende/bevægelige dele skal i princippet smørres, men i de fleste tilfælde kan du nøjes med at smøre kæde, bremseklo, støttefod etc. Vi anbefaler dog at man hver 2.-3. år får smurt nav, krank og styrfittings (Dette kan evt. gøres hos en cykelhandler).

Firmaet Muc-Off har lavet et godt allround smøremiddel. Dette kan bruges til alle bevægelige dele på din cykel, dog ikke kæden.

Til din kæde findes der fleres type af kædeolie og smøremidler. Kort sagt findes der 3 slags; våd, tør og voks baserede produkter. Til hverdagscykler anbefales det at bruge våd kædeolie om vinteren, og tør kædeolie om sommeren.

Dick Johnson - Klunke Voks - Til beskyttelse af klunkerne
Pris:
99,00  

» Læs mere

Denne klunke voks fra Dick Johnson er udviklet til de ædlere dele, og er det perfekte smøremiddel til dig der dyrker sport i tæt...

Finish Line - Dry Lube Teflon - Olie på spray - 244 ml - Rød
Pris:
99,00  

» Læs mere

Finish Line har udviklet denne Dry Lube Teflon olie på spray, som et smøremiddel til tørre vejrforhold. Finish Line Dry Lube ol...

Finish Line Pedal & Cleat Lube 150ml
Pris:
69,00  

» Læs mere

Dette smøremiddel er fremstillet til at fjerne knirkelyde i dine pedaler og hjælpe til, at give dig et hurtig klik ind og ud af klampe...

Hvis du cykler mange kilometer og gerne vil smøre oftere, kan du bruge en voksbaseret som for eksempel Squirt, som laver et fint beskyttelseslag om din kæde og holder den ren. Fordelen er at du ikke får en kæde der er fedtet ind i olie, og dermed samler skidt og snavs, ulempen kan være at sådan en voksbehandling kun holder en 2-300 kilometer.

Justering af gear m.m.

Når nu du er i gang med at klargøre din cykel, så er det oplagt at få lavet diverse justeringer. Justering af bremser, styr, sadel etc. er forholdsvis lige til. I de fleste tilfælde kan du nøjes med en unbrako nøgle i størrelse 4,5 og 6.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Justering af udvendige gear kan være lidt mere problematisk, hvis man ikke har prøvet det før. Her er en video der viser hvordan du gør det selv, hvis du har mod på det. I værste fald, må du forbi cykelhandleren, og det vil sjældent tage en professionel mere end 15 minutter at justere.

Efterspænding
Nu er din cykel næsten forårsklar. Det sidste vi mangler er at efterspænde alle bolte og møtrikker.

Her er en liste over det værktøj du skal bruge, og det er heldigvis noget de fleste har i deres værktøjskasse.

  • Torx 20 og 25
  • Unbrako 4, 5 og 6 mm
  • Fastnøgle 8, 10 og 15 mm (evt. en svensknøgle)
  • Stjerneskruetrækker (PH2)

Se et stort udvalg af cykelværktøj her

Nu gælder det bare om at gå cyklen igennem fra en ende af, og tjekke at alle bolte og møtrikker er spændt ordentligt. Her skal du dog passe på med, at du ikke overspænder. Er der nogle bolte du har haft helt af, kan du med fordel give dem lidt fedt. Check Finish Line Teflon fedt til smøring af lejer og komponenter her.

Sådan vedligeholder du din cykel

Cykelentusiasten Per Henrik Brask – som står bag en række populære bøger om cykling – giver i sin nye bog alle sine bedste råd og teknikker til, hvordan du selv kan reparere og vedligeholde din egen cykel.

Med denne bog har du et godt opslagsværk, når din cykel kræver vedligeholdelse – uanset, om det er en racercykel, mountainbike eller din hverdagscykel. Med bogen kan du lære, hvordan du selv kan foretage de mest grundlæggende reparationer og spare besøget hos cykelhandleren.

cykelbog-cykelreperation

Cykelreparation – Hvordan jeg reparerer og vedligeholder min cykel
Af Per Henrik Brask
Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busk
192 sider, hardback med farvebilleder

Køb bogen ‘Cykelreperation’ af Per Henrik Brask her