Er du også én af dem, som synes at cykling i Zwift er blevet lidt kedeligt? Her får du 5 gode ideer til at genopdage platformen og få en sjovere cykling med Zwift.
Cykelplatformen Zwift udvikler sig løbende, og hver sæson er der nye tiltag som skal sikre, at du får en mere virkelighedstro cykeloplevelse samtidig med, at du bliver optimalt udfordret på dit sportslige niveau.
Det til trods kan vi godt være tilbøjelige til at vælge de samme kendte ruter, deltage i de samme løb eller træningssessions. Vi har ofte kun en time eller halvanden, og vælger derfor noget, vi allerede ved fungerer.
Elite Suito-T - Interaktiv Hometrainer med riser block - Zwift
Her får du den helt nye Elite Suito-T hometrainer, der gør hjemmetræningen lettere og mere behagelig. Hometraineren holder trods sin relativt lave pris et utroligt højt niveau med bl.a. 15% simuleret slope, en Watt-måling med en præcisionsafvigelse på blot 2,5% og et enormt power output.
Tacx Flux S hometrainer - ANT+/Bluetooth tilkobling - 1500 watt
Her får du Tacx' nye Flux S Smart hometrainer, der er blevet forbedret på en række punkter i forhold til sin forgænger. Bl.a. har den fået ny Fuld Smart funktionalitet og dens udformning er blevet ændret, så den nu kan benyttes sammen med flere cykeltyper.
Problemet er bare, at det bliver kedeligt. Zwift keder os, og vi tænker ”åh nej, hvad skal jeg så lave alle de kedelige mørke vinteraftner, indtil jeg kan komme på landevejen eller i skoven igen?”
I denne artikel vil vi prøve at genoplive din interesse ved Zwift. For det behøves ikke at være så trivielt, og seriøst at køre rundt i Zwift. Det må gerne være lidt sjovt.
Læs også artiklen: ‘Bliv hurtigere og bedre på cyklen med styrketræning’
Denne artikel henvender sig til dig, som er ny I Zwift og dig, som ligesom jeg selv har været med i mange sæsoner, men som har brug for at få revitaliseret min brug af Zwift.
Her får du 5 ting, som kan inspirere dig til en mere sjov og alsidig træning i Zwift.
1. Workouts
Er du træt af bare at cykle rundt på må og få i de forskellige verdner, og mangler du noget målrettet træning, så er Workouts måske noget for dig.
Måske tænker du, at det har du prøvet, men måske skulle du lige genbesøge Workouts. Workouts i Zwift er et af de elementer, som har været med siden cykelplatformen slog sit navn fast i 2015.
Wahoo KICKR Core Hometrainer
KICKR CORE er den seneste i Wahoo's serie af smarte indendørs cykeltrænere. Den leverer en realistisk, præcis og stille indendørs træningsoplevelse. Nu kan du køre KICKR til en overkommelig pris, med denne simplicerede udgave af den legendariske KICKR. Understøtter alle udbredte software.
Wahoo KICKR Power Hometrainer Gen. 6
Den nye KICKR Gen. 6 introducerer muligheden for at koble til udstyr via Wifi. Wifi Connection kan give betydelige forbedringer i dataoverførselshastighed fremfor brug af bluetooth og ANT+. Det betyder du kan få dine statistikker på skærmen over 65 % hurtigere end før.
Der findes i alt 15 træningsplaner med forskellig fokus på at forbedre din form (FTP) og dine skills, så du fx kan begå dig bedre i løbene i Zwift.
Fordelen her er, at du kan deltage i en træningssession, når du har tid og så foregår den selvfølgelig sammen med andre og indenfor en fast tidsramme. Mange af sessionerne er 30 minutter, så det bliver nemmere for dig at presse træningen ind i en travl hverdag.
Se alle træningssessionerne du kan vælge her i zwift her
Før du deltager i en workout, det vigtigt at gennemføre en FTP-test for at finde ud af, hvad din FTP er for at sikre, at alle dine træningsindsatser maksimeres. I Zwift kan du finde din FTP 3 måder:
- Standard FTP-testen
- Den korte FTP-test
- Ramp-testen
Se hvordan du finder din FTP her
2. Social rides
Bliver du drevet af at cykle i en gruppe, hvor I spiller hinanden gode, farten er jævn og der tilbagelægges nogle kilometer. Ja, måske er der nogle intervaller undervejs?
Så er social rides sikkert noget for dig.
Det sociale spiller en stor rolle i Zwift, hvorfor der er et utal af events døgnet rundt, du kan deltage i. Et social ride har en leder, som dikterer fart og sørger for at holde gruppen samlet.
Saris M2 Smart Hometrainer, 1500 Watt
Prisvenlig hometrainer fra Saris i stærk kvalitet. Saris M2 er en klassisk wheel-on hometrainer som er støjsvag og super stabil. Den kan simulere stigninger på op til 15%. Hometraineren gør det muligt at træne indendørs når vejret ikke er til udendørs træning.
Prisvenlig Direct Drive hometrainer fra Elite. Uanset om du er vant til at køre på racercykel eller mountainbike, så kan du med Elite Turno Direct Drive holde formen ved lige. Træneren er kompatibel med både Quick Release og Thru axel.
Social rides har gennem årene fået den del kritik over, at de ikke har været særligt ”sociale”, men der er kommet mere styr på rammerne og du nemt kan risikere at blive smidt af, hvis du ikke overholder reglerne. Det har helt klart gavnet det sociale element.
Download Zwift Companion og bliv notificeret om dine events og din træning
3. RoboPacer
RoboPacer – tidligere kendt som Race Partner – er en anden måde at køre sammen med andre. Funktionen har været tilgængelige siden 2020.
RoboPacers er en bot – ikke rigtige mennesker. Paceren kører i et ensartet tempo på en bestemt rute, og du kan nemt slutte dig til dem.
Læs også artiklen’ Cykeltræning om vinteren’
Det er en formidabel måde at simulere cykling som det er i den virkelige verden, hvor det gælder om at holde en gruppe, ligge på hjul og holde et konstant pace.
RoboPacers kører i de forskellige verdner på forskellige tidspunkter og du kan vælge en pacer, som passer til din gennemsnitsfart fx 30 kmt.
Se oversigten over RoboPacers og hvornår og hvor de kører her
4. Races (løb)
Races – eller cykelløb – er endnu en kategori under events og grunden til at de optræder på listen her, er fordi, at et cykelløb er en fantastisk måde at ”komme ud af boblen” på.
Racing på Zwift er den mest spændende og udfordrende ting, du kan gøre på en cykeltræner. Hvis du aldrig har prøvet det, skylder du dig selv at give det en chance. Det er sjovt og til tider ret hårdt.
Lige som Social rides er der et utal af løb, du kan deltage i døgnet rundt. Vær opmærksom på, at mange løb kræver at du registrer et pulsbælte, for at sikre at dine watt-data er så valide som muligt og undgå snyd.
Langt de fleste Zwift-løb bruger det fællesskabsdrevne ZwiftPower-websted til at generere endelige løbsresultater. Det kræver at du opretter en bruger. Du kan godt køre løb uden.
Ligesom løb i den virkelige verden organiserer de fleste Zwift-løb ryttere i kategorier. De fleste løb kategoriserer grupper fra A – D –hvor de bedste kører i A-gruppen. Og her bliver der kørt stærkt.
Det er fordel, at du kender din FTP, når du tilmelder dig et løb – det gør nemmere for dig at finde et gruppe, der passer til dit niveau.
Har du aldrig deltaget i et race i Zwift er det en god idé at starte blødt ud – måske tilmelde en gruppe under den, du tilhører og få lidt gode løbserfaringer og en ordentlig placering, inden du bevæger dig opad.
Sørg for ar være varmet op før du deltager i et løb, og hæng på de første 10 kilometer – det vil betale sig.
Læs mere om racing og det tekniske setup omkring deltagelse i løb
5. Tours og etapeløb
De seneste år har Zwift med stor succes afviklet etapeløb, som fx Tour de Zwift. Vil du prøve noget nyt og har du tiden til det, så deltag i et etapeløb i Zwift. Det er virkelig sjovt.
I 2023 strækker etapeløbet sig over 8 etaper og løbet er åbent for alle. Der er selvfølgelig præmier på spil, men kandiderer du ikke for podiet, kan du vinde et lækkert Tour de Zwift kit med jersey, bukser og sokker som tegn på at du har gennemført løbet.
Billede: Zwift.com
Det gode er, at du ikke behøver at cykle etaperne på selve dagen, de afvikles, men tage dem, som den passer ind i din planlægning. Du kan også bare vælge at køre enkelte etaper.
En tour er en god og sjov måde at få nogle kilometer i benene, cykle sammen med andre og lære ruterne i Zwift at kende.
Læs alt om Tour de Zwift 2023 her