Værktøj til cykel – Se hvad du har brug for

Værktøj til cykel – Se hvad du har brug for
11 votes, 3.73 avg. rating (77% score)

Vaerktoej til cykelVærktøj til cykler er lidt anderledes end de regulære værktøj, vi kender. Vil du gerne kunne skrue lidt i din egen cykel, er der nogle basale ting, du bør have. I denne artikel skal vi se nærmere på noget af det gængse cykelværktøj.

I artiklen ser vi på:

Hvilken slags cykelværktøj skal jeg vælge?

En arbejdsstand er en god investering, når du skal arbejde med din cykel

Mange af os husker den første gang, vi skulle skille vores racercykel eller mountainbike ad for at skifte nogle sliddele. Jeg husker selv den optimisme, jeg gik til opgaven med og skuffelsen, da jeg måtte indse, at jeg ikke nåede særligt langt med regulært værktøj.

Sagen er nemlig , at når det handler om cykler, og du vil lidt mere – end hvad en unbrakonøgle kan – så skal der specialværktøj til. Den gode nyhed er dog, at langt det meste værktøj er rimeligt nemt at komme til for penge, og når du først har det mest grundlæggende værktøj på plads, kan du foretage de mest almindelige reparationer.

Er du i tvivl om, hvordan man reparerer cykel, så check bogen ‘Cykelreparation’ her

Regel nummer 1: Lad være med at købe det billigste værktøj, du kan finde. Når du skal købe værktøj, bør du også være opmærksom på, at ikke alle racercykler er bygget ens og forskellige komponenter kræver nogen gange forskelligt værktøj. Derfor skal du lige checke efter, hvad det er for et værktøj, som kræves til netop den opgave du vil løse.

Værktøjssæt til cykling

Nogle vælger at købe et helt værktøjssæt, som rummer alle de dele, du kan få brug for. Det kan godt koste lidt, men så er du også godt dækket ind og du har et godt udgangspunkt fra at lære området cykelreparation at kende. Her er et par eksempler på værktøjssæt fra Park Tool.

Værktøj til afmontering af kassette

Det er en fordel at kunne skifte sin kassette selv – når den skal renses, vedligeholdes eller udskiftes. Til dette kræves  følgende:

  • En kassetteaftrækker til kassettens låsering.
  • En kassetteaftrækker med kæde, som bruges til at holde imod på kassetten når den afmonteres.

Eksempler på kasetteaftrækker til kasettens låsering

Eksempler på kassetteaftrækker med kæde

Se mere værktøj til afmontering af kassette

Kædeværktøj og kædeadskiller

Kædeværktøj er vigtigt, når du skal justere din kæde eller have ny på cyklen. Her har vi samlet lidt forskelligt kædeværktøj:

Aftrækker til pedalarm og kranksæt m.m.

Pedalarmen er endnu en del af cyklen, som kræver specialværktøj. Der findes mange forskellige  pedalarmsaftrækkere, pedalnøgler, kranksætaftrækkere og andet værktøj til at afmontere og montere pedalarme og pedaler på din cykel. Husk at undersøge, hvilket værktøj det er, du har brug for.

Er du i tvivl om, hvilket kranksæt du har på din cykel?


Er du i tvivl? Se videoen her, så du kan finde værktøjet til det (videoen er på engelsk)

Se mere værktøj til afmontering af pedalarm og kranksæt

Momentnøgle

På racercykel og mountainbike er dele som styr, pedalarme, frempind og sadelpind m.m. ofte lavet i kulfiber (carbon). Vi anbefaler, at du bruger en momentnøgle til at samle og efterspænde med, så du lige nøjagtigt opnår den præcise spænding, og ikke overspænder og ødelægger noget. Her er et par eksempler op momentnøgler: