Springerknæ og ondt i knæet

Springerknæ og ondt i knæet
6 votes, 4.50 avg. rating (84% score)

Springerknæ

Du har fået `Springerknæ´ eller `Jumpers knee´

Mange går længe med springerknæ, før de får taget sig sammen til at konsultere lægen og få en forklaring på de gener og smerter, de har under knæskallen. Denne artikel kan give dig nogle informationer om springerknæ, og fortælle hvordan man kan afhjælpe dit springerknæ. Vær opmærksom på, at der kun er tale om vejledninger og anvisninger.

Læs om:

Hvad er springerknæ?

SpringerknæSpringerknæ er en bred betegnelse for smerter ved nedre kant af knæskallen. Der er som sådan ikke tale om hævelser eller synlige tegn, men derimod noget som gør ondt `inde i knæet´. Smerte i området mellem knæskallen og skinnebensknoglen, hvor knæskalssenen sidder (den nederste del af knæet – på den nederste kant af knæskallen) er umiddelbart det første symptom på springerknæ.

Nogle oplever, at smerterne kan forsvinde de første uger eller måneder efter, man har varmet op. Hvis idrætsaktiviteten forsættes, kan smerterne tiltage, så aktivitet til sidst er umulig. Derfor bør du ikke fortsætte, som om intet var hændt, men konsultere en læge.

Springerknæ opstår ikke altid bare som følge af overbelastning i form af uhensigtsmæssig løb, cykling eller anden sport. I perioder, hvor kroppen belastes af hårdt fysisk arbejde, kan springerknæ opstå. Håndværkere og arbejdsmænd kan få springerknæ i perioder, hvor de arbejder meget og belaster deres ben med tunge løft og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og bevægelser.

Symptomer ved springerknæ

Der findes flere forskellige symptomer på springerknæ, og smerten i dit knæ kan

  • Være til stede når du begynder træning eller, når du har trænet
  • Forværres ofte i løbet af din træning
  • Forværres ved bøj og stræk i knæet samt spring eller spark
  • Vise sig når du rejser dig fra stolen, eller går op og ned af trapper
  • Blive en konstant smerte i knæet, som kan gøre det svært at sove om natten

Hvem kan stille diagnosen?

Kontakt din læge. Sørg for at blive undersøgt ordentligt. Hvis du oplever, at din læge ikke er kompetent, bør du bede om at blive henvist til en fysioterapeut. Dit knæ er et af de vigtigste led, og som man siger er knæet `kroppens skraldeplads´. Forstået sådan, at knæet dagligt belastes på mange tænkelige måder, og der kan være alt muligt galt. Det er derfor vigtigt, at du ved hvad du fejler, før den rigtige behandling kan igangsættes.

Behandling af springerknæ

Hold pause fra aktivitet, som belaster knæet

Følg lægens eller fysioterapeutens anvisninger. Mange har positive erfaringer med udstrækning og afspænding.

Når knæet så er i bedring, kan du begynde cykling med svag belastning med kortere distancer a 10 – 15 kilometer og stille og roligt intensivere antallet af kilometer. Du kan også vælge svømning, som er mindre belastende for knæene.

Udstrækning og afspænding

Udstrækning og afspænding har vist sig at være det vigtigste for mange. På websiden sportnetdoc.dk kan du læse om forebyggelse samt behandling af skader. Sportnetdoc er et elektronisk opslagsværk for idrætsudøvere og behandlere.

> Se en oversigt med udstrækningsøvelser fra sportnetdoc.dk

Du kan selv `dosere´ mængden af øvelser og bestemme, hvor meget du vil bruge dem. Det vigtigste er dog, at du gentager dem over en længere periode.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *