Keramiske lejer til hjul, bagskifter og krankboks – optimér din cykel

Keramiske lejer fra ceramicspeedMange mener, at skift fra almindelige stållejer til keramiske lejer i hjul, krankboks og pulleyhjul kan forbedre fart og performance på cykel. I denne artikel skal vi se lidt nærmere på keramiske lejer.

I de første år som cykelmotionist er man tilbøjelig til at lade sig rive med i snakken om vægt på cykel, hjul og udstyr. Og jo, vægt spiller da en rolle, men det er ikke vægten på din carbonsaddelpind eller kulfiberindlæggene i dine cykelsko, som spiller den afgørende rolle for din formåen som cykelmotionist.

Se bagskifter, kranbokse, hjullejer m.m. fra CeramicSpeed her

Ønsker du at gøre en mærkbar forbedring for din formåen på din cykel skal du rette fokus på rullemodstanden og friktionen på den roterende dele på cyklen. Det er her keramiske lejer kommer ind i billedet.

Hvad er keramiske lejer?

Kort sagt handler det om at skifte kuglelejer med stålkugler ud med keramiske lejer. Keramiske lejer har ikke noget med keramik at gøre, men de har fået navnet fordi, at kuglerne fremstilles under særlige trykforhold og høj varme – nogenlunde som, når man fremstiller keramik.

Under disse produktionsforhold bliver kuglerne betydeligt stærkere end standard stålkugler og som har langt mindre friktion og en glattere overflade. Keramiske giver altså mindre friktion, bedre holdbarhed og længere levetid.

Bagskifter med keramiske lejer

Og det er netop friktion, som er i fokus i disse lejer. Man taler om, at man kan reducere friktionen med mere end 75 %. Det er nemt at forestille sig, hvordan det dels kan minimere rullemodstanden i dine cykelhjul, i pulleyhjulene i din bagskifter og forbedre kraftoverførslen i dit tråd via din krankboks.

Hvordan kan effekten måles?

Når du skifter til keramiske, er resultatet straks synligt. Giv dit hjul et spin eller skub til pedalarmen og se den spinne hurtigt rund.t Forskellen er synlig og for mange direkte mærkbar.

De af os, som mener at keramiske rent faktisk gør en forskel, oplever en mindre rullemodstand og længere holdbarhed.

For mit eget vedkommende har skiftet til keramiske lejer i hjul været en mærkbar forbedring i forhold til ydelse og nedsættelse af rullemodstand med op til noget i retningen af 6 – 8 %. I mit tilfælde har det været lejer fra CeramicSpeed og senest keramiske lejer fra Cult, som bl.a. er standard i mange Campagnolo og Fulcrum hjul.

Pulleyhjul med keramiske lejerLige som mange andre har jeg også oplevet en betydelig forbedring af fart ved køb af keramiske pulleyhjul. Der hvor effekten er udeblevet har været med opgradering til en krankboks fra CeramicSpeed.

Hvad koster det?

Markedet for keramiske lejer har længe været domineret af danske CeramicSpeed, som har været toneangivende inden for alle niveauer af cykelsporten – fra Pro-Tour hold til den ambitiøse motionist.

Lejer fra CeramicSpeed ligger i den dyre ende med eksempelvis pulleyhjul til mellem 1500 – 2500 kroner og en krankboks i omegnen af 2000 kroner. Men der er også andre spillere på markedet, som tilbyder keramiske lejer –  dog i forskellig kvalitet.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Overgangen til keramiske lejer koster. Men den er det værd, og kan tages i bidder, hvis du ikke har økonomi til at skifte det hele på een gang. Mange ryttere vælger at skifte lejer i hjulene og efterfølgende pulleyhjul og krankboks.

Hvad skal du gå efter?

Vær opmærksom på, at keramiske lejer ikke er evigt saliggørende. Et skift af lejer er ikke ensbetydende med, at cyklen ‘cykler af sig selv’. Nej. Du skal stadig arbejde og bakkerne er stadig hårde.

Du vil opleve, at vandene er delte, når det kommer til holdningen til effekten med keramiske lejer.

Vær opmærksom på at få nogen i ordentlig kvalitet. De findes nemlig i forskellig kvalitet i markedet, og at ordet “keramisk” indgår i produktbeskrivelsen, er ikke altid et kvalitetsstempel. Vær derfor kritisk. Personligt har jeg selv de bedste erfaringer med lejer fra CeramicSpeed og Cult.

Husk at det altid er en god idé at få efterset og vedligeholdt lejerne på din cykel. Det kan være en god idé at få din cykelhandler til at hjælpe dig med det.