Keramiske lejer til hjul og krankboks – optimér din cykel

Keramiske lejer til hjul og krankboks – optimér din cykel
17 votes, 3.76 avg. rating (76% score)

klMange mener, at skift fra almindelige lejer til keramiske lejer i bl.a. cykelhjul, krankboks og pulleyhjul er den største forbedring du kan foretage dig, når du vil optimere din cykel. I denne artikel skal vi se lidt nærmere på keramiske kuglelejer.

I de første år som cykelmotionist er man tilbøjelig til at lade sig rive med i snakken om vægt på cykel, hjul og sågar sko og udstyr. Og jo, vægt spiller en rolle i det samlede billede, men det er ikke vægten på din carbonsaddelpind eller kulfiberindlæggene i dine cykelsko, som spiller den afgørende rolle for din formåen som cykelmotionist.

Ønsker du at gøre en mærkbar forbedring for din formåen på din cykel skal du rette fokus på rullemodstanden, og det er her keramiske lejer kommer ind i billedet. Keramiske lejer er det bedste, du kan gøre for din cykel, hvis du vil gøre noget for rullemodstanden.

Hvad er keramiske lejer?

Kort sagt handler det om at skifte kuglelejer med stålkugler ud med keramiske lejer. Keramiske lejer har ikke noget med keramik at gøre, men de har fået navnet fordi, at kuglerne fremstilles under særlige trykforhold og høj varme – nogenlunde som, når man fremstiller keramik. Under disse produktionsforhold bliver kuglerne betydeligt stærkere end standard stålkugler og som har langt mindre friktion og en glattere overflade. Keramiske leje giver altså mindre friktion, bedre holdbarhed og længere levetid.

Og det er netop friktion, som er i fokus i de keramiske lejer. Man taler om, at man kan reducere friktionen med mere end 75%. Det er nemt at forestille sig, hvordan det dels kan minimere rullemodstanden i dine cykelhjul, i pulleyhjulene i din bagskifter og forbedre kraftoverførslen i dit tråd via din krankboks.

Hvordan kan effekten måles?

Når du skifter til keramiske lejer, er resultatet straks synligt. Giv dit hjul et spin eller skub til pedalarmen og se den spinne rund. Forskellen er synlig og efterfølgende mærkbar. De af os, som mener at keramiske lejer rent faktisk gør en forskel, oplever en mindre rullemodstand. For mit eget vedkommende har skiftet til keramiske lejer i hjul og krankboks været et mærkbar forbedring i forhold til ydelse og nedsættelse af rullemodstand med op til noget i retningen af 4 – 5%. Særligt keramiske lejer i hjulene var givet rigtigt godt ud og mærkbar.

Hvad koster det?

Overgangen til keramiske lejer er som regel en bekostelig affære. Men den er det værd, og kan tages i bidder, hvis du ikke har økonomi til at skifte det hele på een gang. Mange ryttere vælger at skifte lejer i hjulene og efterfølgende  krankboks og pulleyhjul, men det er giver selvfølgelig ikke megen mening, hvis du ikke optimerer over hele linjen.

Herhjemme er virksomheden CeramicSpeed kendt for al levere keramiske lejer til både Pro-Tour hold og ambitiøse cykelmotionister. Lejer fra CeramicSpeed ligger i den dyre ende med eksempelvis pulleyhjul til omkring 1500 – 3000 kroner og en krankboks i omegnen af 4000 kroner.

Forskellige typer keramiske lejer

Du vil opleve, at vandene er delte, når det kommer til holdningen til keramiske lejer. Vær opmærksom på at få nogen i ordentlig kvalitet. De findes nemlig i forskellig kvalitet, og at de er keramiske lejer, er ikke altid et kvalitetsstempel, men et alternativ ud fra de lejer, din cykel i forvejen er udstyret med.

Husk at keramiske lejer skal efterses og vedligeholdes med smøring. Det er en god idé at få din cykelhandler til at hjælpe dig med det.