Cykelsko justering – Gode tips og ideer

Billede af cykelsko

Har du brug for cykelsko justering og sidder dine sko forkert? Skal du mon have nye såler, eller skal du have nye cykelsko? I denne artikel kigger vi på cykelskoenes funktion. 

I denne artikel skal vi se på:

Når du skal købe cykelsko

Cykelskoens vigtigste funktion er, at overføre kraft ned i dine pedaler. Derfor er det vigtigt, at dine cykelsko er stive, komfortable og lette. Men aller vigtigst, at dine cykelsko passer til netop dine fødder.

Lad være med at købe de billigste cykelsko, du kan finde. Ligesom dine cykelbukser, er cykelskoene én af de stykker udstyr, som bare skal være i orden. Det er ikke her, du skal ned på grej.

Med mindre, du kender din cykelsko ordentlig, så lad være med at købe dem, uden at have prøvet dem. Der kan være stor forskel på en størrelse 43 fra Shimano, Northwave, Specialized eller Diadora. De fleste cykelsko er samme størrelse, som de sko, du normalt går med.

Cykelskoens pasform

Pasform er det vigtigste. Er dine cykelsko stramme, hårde eller bløde? Prøv dig frem og indstil dine cykelsko, så de passer om din fod. Læg mærke til at justere, når du er ude på en cykeltur og vær opmærksom på forandringerne.

Det kan godt tage noget tid at finde den rigtige pasform. Du kan evt. sætte nogle mærker med en tusch eller blyant, indtil du finder den rigtige pasform.

Cykelskoens lukkesystem

Når man snakker lukkesystem, er det meget forskelligt, hvad cykelryttere foretrækker. Det kan være velcrolukning, closure system eller klikspænder – eller ofte sko som blander lukkemekanismerne. Med velcro er det nemt at åbne og lukke skoen, og derved også hurtigt at komme ind og ud af skoen. Til gengæld kan du ikke spænde foden fast i skoen på samme måde, som du kan med klikspænder.

En cykelsko med kombineret velcro- og spændeluk, giver dig god komfort, og sørger for at din fod bliver spændt ordentlig fast i skoen, og ikke rutsjer rundt, så energioverførelsen går tabt. Vælger du et closure system, får du efter sigende et system, som er hurtigt og sikrer en god pasform hele vejen rundt om foden. Det skulle efter sigende også være nemmere at justere, mens du cykler.

Se mere end 50 cykelsko til racercykel hos cykelpartner.dk

Indstilling af klamper

Har du problemer med klamperne? Undersøg hvordan klampen sidder på din cykelsko – det er nemlig individuelt hvordan den skal sidde. En hovedregel er, at pedalakslen skal sidde omkring en halv centimeter bag fodballen, det er som regel ved fodens bredeste sted.

Check hvordan dine klamper har det – har du brug for nogle nye?

Sådan finder du ud af hvor klampen skal sidde

Nu skal din pedalaksel være neden under, når du placerer klampen. Vær opmærksom på, at du skal foretage proceduren på begge fødder.

1. Tag din cykelsko på og find storetåens led.
2. Sæt her en prik med tusch på din sko.
3. Træk en streg (A) lige hen over sålen ud for din prik.
4. Tegn også en streg fra hæl til tå – midt på skosålen. Hvor de to punkter mødes, måler du 6 mm bagud og sætter en streg.

Brug for såler eller skoindlæg?

Måske bør du få et indlæg i skoene? Det kan støtte op under din fod og derved rette foden op, så fødderne ikke ender med at sove.

Du kan få såler, som “husker” pasformen på din fod. De hedder Memory sole og de er anvendlige sammen med cykelsko, som ofte er hårde og faste i sålerne. Du kan bruge sålen til sko fra str. 42-46, idet du selv skal klippe dem til, så de passer til skoen.

 

Har du brug for bikefitting?

Der er mange, som oplever ømme knæ med klamper og cykelsko som sidder forkert eller at have “sovende fødder”, når man cykler. Det kan ofte forsvinde ved justering og ”bike fitting”, hvor du får tilpasset din cykel til din kropsbygning og anatomi.

Det er uden tvivl en god, men ofte lidt bekostelig løsning. Du kan begynde med at lave dit eget bikefit og justére din cykel med bogen ‘Bikefit’ af Lene Rode.