Mountainbiken knirker – De 6 hyppigste årsager

Cykel knirker mountainbike Oplever du, at din mountainbike knirker eller der kommer skrattende lyde fra krank eller bremser? I denne artikel ser vi på nogle af de hyppigste årsager til at mountainbiken kan knirke og larme.

Vi ser på:

Start med at lokalisere lyden

Der kan være mange årsager til at din mountainbike knirker. Har din cykel for nyligt været en tur i skovbunden eller mudderet? Har du haft cyklen eller nogle dens dele skillet ad? Har du husket at samle den rigtigt – eller måske spændt bolte for hårdt?

Hvordan opstår lyden og hvad gør du, når du hører lyden? Kommer den, når du træder i pedalerne, hiver i styret eller bremser? Er det noget eksternt ved din påklædning – et skoovertræk som berører pedalarmen? Skærme eller et batteri til din styrlygte?

6 hyppige grunde til at din mountainbike knirker

Cykelbremse

Bremseklodserne sidder i bremsekaliberen. De kan være slidte eller defekte. Det kan også være bremseskiven som er problemet.

Knirken og skratten fra bremser

Der kan være flere årsager til at bremser larmer. Lyden skyldes ofte bremsens klodser eller skiver.

Lyd: Bremser der knirker eller hyler, når der bremses.
Årsag: Hvis bremserne kun larmer med en pivende eller hylende lyd, er det formentlig bremseklodserne der skal efterses eller skiftes.

Løsning:
Du kan selv skifte klodserne, men det er vigtigt, du ved hvordan man gør.

Se hvad nye bremseklodser til skivebremser koster her

Bremse klinge mountainbike

En skæv bremseklinge kan også larme.

Lyd: Bremserne skratter, når hjulet roterer (Og bremserne virker ikke ordentligt).
Årsag: Lyden skyldes formentligt, at bremsen ikke bremser ordentligt og effektivt. Det kan også skyldes, at bremseskiven er skæv.

Lyden kommer fra bremsen: Undersøg bremsen grundigt. Virker bremsen. Sætter klodserne fast, når du bremser? Læs denne artikel om justering af skivebremser.

Lyden skyldes klingen: Hvis du mener, lyden kommer fra bremseskiven, så rotér hjulet og undersøg om bremseklodserne rører bremseskiven. Sidder skiven fast? Er skiven lige? Hvor alvorligt er det?

Problemet kan klares ved at rette skiven ud. Er det en mindre ting, kan den formentlig rettes ud med hånden. Er bremseskiven meget skæv, kan du købe en ny. Check model og størrelse for at finde den rigtige.

Se hvad nye bremseskiver koster her

Har du værktøjet i orden?

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Knirken fra krank

Krank boks

Det er ikke udsædvanligt, at der kan komme knirkelyde fra pedaler og krank.

Lyd: Knirken eller skratten når du træder rundt.
Årsag: Lyde fra området omkring pedaler og krank kan bl.a. skyldes løse dele, tørhed, snavs eller en defekt krank eller krankboks, som er løs.

Løsning: Kommer lyden fra din krankboks, når du bruger pedalerne. Check først om alting omkring krank og pedalarme er spændt efter. Sidder pedaler- og pedalarme ordentligt? Brug en momentnøgle. Det anbefalede moment står angivet op kranken. Smør boltene hvis det er nødvendigt.

Rengøring af krank og krankboks

Løser det ikke problemet, kan det være krankboksen som trænger til at blive renset og smurt eller kan være defekt.

Har du værktøjet og modet på det, kan du afmontére din krankboks. Rense og smøre gevindene i skålene med fedt, og sørg også for at rense kranken og akslen, der hvor boksen sidder i rammen. Se hvad fedt til smøring koster. Fortsætter knirkelyden, bør du undersøge om kranken er ødelagt.

Skift krankboks

Du kan selv montere en krankboks. Du skal bare sikre dig, at du har værktøjet og får den rigtige model. Krankbokse findes i forskellige kvalitet og pris. Du kan få en krankboks fra cirka 150 kroner og op efter.

Find krankboksen der passer til din cykel hos cykelpartner.dk

Knirken fra styr og headset

Headset styr

Mange oplever ofte lyde og knirken fra styr og headset. Det er nemt at løse.

Lyd: Knirken når du trækker i styret og kører op ad.
Mulig årsag: Tørre og usmurte lejer eller sand og snavs mellem styr og frempind. Lyden kan også skyldes tørre lejer i headset. Lyden kan også komme ved at du har spændt styr og frempind for hårdt.

Styr og frempind

Det hænder at der sætter sig snavs og sand mellem styr og frempind. Skil styr og frempind fra hinanden og rens begge dele grundigt. Det er en god idé at checke bolte og gevind og evt. smøre dem efter med fedt.

Husk at bruge momentnøglen, når du samler dem igen. Det anbefalede moment står angivet på både styr og frempind. En god momentnøgle kan du se her.

Headset

Skil styr fra frempind og derefter frempind fra stilken. Nu kan du skille headsettet ad. Husk at holde det samlet. Tag nu forsigtigt lejet(er) ud. Fjern skidt og snavs og rens lejet(er). Er lejer eller ringe beskadiget, bør du udskifte dem. Undersøg, hvad der passer til din mountainbike, før du køber på nettet. Se headset og styrfittings her.

Se hvad fedt til smøring koster her

Lyde fra sadel

Cykel sadel

Sadel og sadelpind er meget udsat for sand og skidt

Lyd: Knirken fra sadlen når du cykler
Årsag: Lyden kan enten stamme fra sadlen eller dens understil, hvor sand og snavs sætter sig.

Lokalisér lyden: Sæt dig på sadlen eller prøv at vride sadlen fra side til side og bemærk, om den sidder løs eller giver sig. Afmontér sadlen og rens den for snavs og sand.

Tip: Husk at notér sadlens placering og hældning, før du skruer den af. Brug et vaterpas og målebånd.

Er sadlen itu eller skal den skiftes? En cykelsadel koster fra omkring 500 kroner og opefter

Læs hvordan du vælger den rigtige cykelsadel

Lyde fra dæk

Lyde fra dæk kan bl.a. skyldes defekt eller at dækket ikke er monteret ordentligt.

Lyd: Der kommer lyde fra dækket, og særligt når du kører på asfalt.
Årsag: Mountainbikedæk på asfalt kan godt larme en smule, men et dæk som ikke er sat ordentlig på kan larme mere end normalt, og det er både mærkbart og synligt. Tag en kort tur og læg mærke til, om dækket kører lige rundt. Check at dækket sidder ordentligt på hjulet – hele vejen rundt!

Tag luften ud af dækket, og sørg for, at det monteret rigtigt og slutter ordentligt til hele vejen rundt. Pump det godt op, så det sætter sig rigtigt hele vejen rundt om fælgen.

Lyden fra dit dæk kan også skyldes, at der sidder en sten eller anden genstand mellem knupperne eller i selv gummiet. Er dækket beskadiget eller revet itu langs siden? Stikker slangen ud nogen steder?

Fjern genstanden og check om dæk og slange er beskadiget.

Har du brug for et nyt dæk? find et nyt på mountainbikedæk.dk

Lyde fra pulleyhjul og bagskifter

Bagskifter

Der kan komme lyde fra pulleyhjul og bagskifter, hvor grene og andet kan sætte sig fast. Eller der kan være en defekt. Bagskifteren er ofte i kontakt med skovbunden.

Lyd: Der kommer lyde fra pulleyhjul eller bagskifter, når du bevæger pedalerne.
Årsag: Bagskifter og pulleyhjul er ofte i nærkontakt med skovbund og rødder. Lyden kan stamme fra noget som sidder fast i hjulene eller fra selve hjulene eller bagskifter.

Undersøg først om bagskifter og pylleyhjul fungerer. Kan du træde rundt og skifte gear? Sidder der noget i hjulene – kører de ordentlig rundt? Er pulleyhjul eller kæde slidt? Tag kædee af og afmontér pulleyhjulene. Sørg for at holde hjul og skiver samlet og rens dem nænsomt.

Se hvad nye pulleyhjul til bagskifteren koster

Se hvad bagskifter fra Shimano koster hos cykelpartner.dk