Racercykel knirker – Se de 6 hyppigste grunde

Racercykel knirkerEr din racercykel begyndt at knirke eller lave lyde? I denne artikel skal vi ses på de 6 mest populære grunde til, at din racercykel knirker, og du får ideer til, hvordan du selv kan fjerne lyden.

I denne artikel skal vi se på:

Check cyklen og lokaliser lyden

Før du gør noget som helst, så stop lige op og tænk! Har din cykel for nyligt været væltet? Har du haft cyklen eller nogle dens dele skillet ad? Har du husket at samle den rigtigt? Er bolte eller lign. spændt for hårdt?

Knirker din mountainbike? Læs artiklen her i stedet for

Tag et kig på din cykel. Gå den efter. Sidder alting som det skal. Er det skruer, bolte, kabler eller andet som sidder løst? Prøv så at lokalisere lyden. Tril en tur og læg mærke til, hvordan din cykel reagerer, når du accelererer, træder til eller bremser hårdt. Kommer lyden fra pedalerne, kranken, styret, hjulene eller hvor?

Knirkelyde fra cyklens krankboks

krankboksEfterspænd din krank
Lyden kommer fra din krankboks. En defekt krank eller krankboks som er løs, bør du ikke ignorere. Check bolte og spænd alting efter, men vær nænsom. Brug en momentnøgle. Det anbefalede moment står angivet op kranken. Smør boltene hvis det er nødvendigt. En god momentnøgle kan du se her.

Rensning af krankboks
Problemet kan også skyldes, at din krankboks, som trænger til at blive renset og smurt. Afmontér din krankboks. Rens gevindene og smør gevindene i skålene med fedt, og sørg også for at rense kranken og akslen. Fortsætter knirkelyden, bør du undersøge om kranken er ødelagt, eller du skal have en ny.

Har du ikke værktøjet, så kan du overveje at købe en aftrækker eller et komplet værktøjssæt med alt, du behøver.

Skift selv din krankboks
Du kan selv montere en krankboks. Du skal bare sikre dig, at du får den rigtige model: Enten BSA gevind, Pressfit eller italiensk gevind. Krankbokse findes i forskellige kvalitet og pris. Du kan få en krankboks fra 200 kroner og opefter. Er du ude efter det bedste, bør du gå efter en boks med keramiske lejer.

Find den krankboks der passer til din cykel her

 

Husk det rigtige værktøj til cyklen

Værktøj

De fleste som begynder at skrue i deres cykel, erfarer hurtigt, at der næsten ikke er noget værktøj i en almindelig værktøjskasse, som kan bruges. Øv.

Værktøj til cyklen kan være dyrt, hvis du skal købe det hele på een gang, men det kan betale sig at købe det vigtigste.

Se hvad værktøjssættet koster online

Knirkelyde fra styr eller frempind

Knirkelyde fra styret lokaliseres ofte mellem styret og frempinden, og du vil ofte høre det, når du accelererer og river i styret. Du kan prøve at tage en tur op af den nærmeste bakke og cykle stående.

Start med at skille styret fra frempinden og check for skidt, sand og urenheder. Rens begge dele. Det er en god idé at checke bolte og gevind og evt.Smøre dem efter med fedt. Husk at bruge momentnøglen, når du samler dem igen. Det anbefalede moment står angivet på både styr og frempind. En god momentnøgle kan du se her.

Husk at bruge noget ordentligt cykelfedt CykelfedtDu kan f.eks. bruge Teflonfedt til smøring af lejer og komponenter.
Lang holdbarhed. Kan anvendes til kuglelejer, hjul, krank, styrfittings og pedaler.

Se hvad teflonfedt til cyklen koster her

Knirkelyde fra hjulene (og sandsynligvis eger)

Knirkelyde kan forekomme fra hjul, som er helt nye eller lige er blevet spændt efter og bør forsvinde med tiden. Giv lige dine hjul et par tures tid, og hvis lyden ikke forsvinder, kan du vælge at give niplerne en lille dråbe olie.

Der kan også være mislyde fra din kassette på dit baghjul. Har du lige haft den skillet ad, bør du sikre dig, at du har samlet og monteret den rigtigt.

Læs bogen “Cykelreparation – hvordan reparerer og vedligeholder jeg min cykel” 

Knirkelyde fra cyklens pedaler

Her kan være flere muligheder, når dine pedaler knirker:

Dine bremser piber eller skratter

Du oplever oftest disse lyde, når du bremser på cyklen. Og de kommer som regel fra bremsegreb, bremseklodser eller fælgen på cyklen.

Inden du går i gang, så check følgende:

 • Hvordan er fælgen på dine hjul?
  Er den i god stand. Er der ujævnheder i den? Hvis lydene fortsætter kan du rense fælgen på begge sider.
 • Hvordan har dine bremseklodser det.
  Er de ok eller slidt ned? Trænger cyklen til nye bremseklodser?
 • Hvordan sidder dine bremseklør og klodser?
  Sørg for, at både bremseklodser og klør sidder rigtigt og er fastmonteret. Det er vigtigt og sidder rigtigt, så begge klodser kan bremse hjulet. Hvis der er urenheder på klodserne kan du med fordel pudse dem med et meget fint sandpapir.

Læs mere om knirkelyde og hvordan du kan finde årsagerne på www.cykeltutor.dk

 

Brug en momentnøgle når du reparerer din cykel

momentnøgleHusk at bruge en momentnøgle, når du skal efterspænde din racercykel. Mange dele på din racercykel er skrøbelige. Det forudsætter, at du ikke overspænder noget, når du samler og efterspænder.

Se hvad en god momentnøgle koster her

Knirkelyde fra sadel eller sadelpind

Der kan også komme knirkelyde nede fra din sadel, når du kører. Det kan skyldes to ting:

 • Der er sand og snavs under sadlen eller i sadelpinden
  Der sidder sandsynligvis sand og snavs der, hvor sadlen er monteret på sadelpinden. Skil delene ad og rens dem. Rens eventuelle gevind og smør de nødvendige dele med fedt
 • Der er defekt, og måske noget som skal skifes
  Undersøg om delene i stellet under sadlen eller cyklens sadelpind er i orden. Er der skruer, revner eller noget, som er gået i stykker eller rustent? Skal du have nyt?Se hvad en ny cykelsadel eller en sadelpind til racercykel eller mountainbike koster