Bikefit – hvorfor og hvad er det?

Person får bikefit hos en bikefitter

Bikefit kan sikre dig optimal siddestilling på din cykel og den bedste komfort og ydeevne. Bikefitting er for alle der vil cykle: Fra den professionelle rytter til motionisten. Måske er det noget for dig.

Hvad er bikefit?

Bikefitting er en gennemgang og vurdering af din siddestilling på din cykel, som tager udgangspunkt i din fysik og anatomi. Målet med processen er at tilpasse cyklen til dig, så du kommer til at sidde rigtigt og undgår unødige belastninger af muskler og led, som kan føre til varige smerter og skader i skuldre, ryg, hofter eller knæ.

Lav dit eget bikefit og justér selv din cykel med bogen ‘Bikefit’ af Lene Rode

Et bikefit vil altid tage udgangspunkt i din situation og din behov. Det er alle med et forhold til cykling, der bliver fittet: Professionelle ryttere, triatleter og motionister. Ja, som ønsker den bedste komfort og ydeevne på sin cykel. Mange oplever, at få justeringer kan gøre en verden til forskel.

Hvem bikefitter?

Bikefitting foretages oftest af kommercielt uddannede fittere og fysioterapeuter med en kvalificeret baggrund til at udføre den.

Hvor kan du blive bikefittet

Her er et par steder, i Danmark du kan blive bikefittet:

Hvorfor bør du blive bikefittet?

Nogle af de hyppigste grunde til at blive bikefittet er sovende fødder, smerter i knæ, ryg- og lændproblemer eller i nakke og skuldre.

Sådan forbereder du et bikefit

Hvorfor vil du gerne bikefittes? Døjer du med skader eller gener?

Tænk lige dine svar igennem, så du kan give fysioterapeuten en indikation af, hvad I skal arbejde med. Medbring: Din cykel (De fleste steder skal du lade cykelhjulene blive hjemme – check lige). cykelsko, cykelshorts og trøje (Kvinder bedes medbringe sports bh), håndklæde, noget at drikke og en tør trøje til, når du er færdig. Inden selv dagen, skal du sikre dig, at din cykel kan justeres. At skruer m.m. ikke er rustet sammen, så de ikke kan løsnes.

Læs artiklen ‘Får du ondt i numsen, når du cykler’

Når du er blevet bikefittet

Efter bikefittet får du et dokument med din cykels data, samt de justeringer der er lavet i løbet af sessionen. Dine mål og data kan du bruge fremadrettet, når du skal købe ny cykel eller skal udskifte dele. I forskellige tilfælde vil dokumentet også indeholde gode råd og vejledning til køb af frempind, saddel, skoindlæg og lign.