Hvorfor skal man vælge et 29 tommer mountainbikehjul?

29 tommer mtb hjul

29 tommer hjulet er standard på langt de fleste nye mountainbikes. Men bare fordi, det er populært, er det jo ikke ensbetydende med, det er godt. I denne artikel ser vi se på nogle af argumenterne for og imod valget af 29” mountainbikehjulet.

Hvorfor skal du vælge et 29 tommer hjul?

Helt konkret sker der noget med cyklens geometri, når du forstørrer hjulet. På 29 tommer hjulet er akselhøjden en smule højere, hvilket selvfølgelig gør din forgaffel længere. Med et større hjul og en længere forgaffel, bliver din mountainbike derfor større og tungere.

Hvad størrelse på forgaffel angår, skal vi lige slå fast, at du ikke kan montere et 29 tommer hjul på din 27,5 tommer mountainbike.

Læs denne guide til valg af 27,5″ eller 29″ mountainbikehjul


Trek Fuel EX 5 - 2021

Pris: 18.299,00  

» Læs mere

 

Kørsel og komfort

Et større hjul og en tungere cykel er ensbetydende med, at din cykel kan føles sværere at træde og få op i fart. Derimod mener man, at når du har cyklen oppe i fart, så ruller det store hjul bedre og er mindre følsom overfor ujævnheder i underlaget.

Du kan med andre ord køre hurtigere på 29´eren, da det store hjul simpelthen ruller længere.

Se de måske 6 bedste mtb-dæk i artiklen her

Et stort hjul er lig med en større kontakt med underlaget. Det kan give 29 tommer hjulet den fordel, at det kan forcere forhindringer bedre i forhold til det lille og følsomme 26 tommer hjul, og give bedre greb om skovbunden og absorbere slag fra rødder og lign. I sidste ende kan det store hjul derfor være med til at øge din komfort på cyklen.

Er du til single track og små snørklede passager, som kræver tekniske færdigheder, er det en fordel, at du kan håndtere 29 tommer hjulet.

Skal eller skal ikke vælge et 29 tommer hjulsæt?

29 tommer hjulValget af mountainbikehjul afhænger af din personlige vurdering. Spørg dig selv hvilken type rytter du er og hvilken type mountainbike, du forventer? Hvad skal din cykel kunne? Går du efter hurtighed, køregenskaber, komfort eller lav vægt?

Se hvad 29″ hjulsæt koster hos Cykelpartner


29 tommer hjulet er hurtigst!

Det er ikke kun cykelproducenterne, som mener der er noget om snakken. Det har nu også videnskabeligt belæg, at den store hjulstørrelse kan give dig en række fordele i terrænet.

Idrætsteknologiske bachelorstuderende fra Aalborg Universitet har lavet en række forsøg med erfarne mountainbikeryttere fra en cykelklub i Aalborg. Du kan læse resultatet af testen på ing.dk.