MTB: Pumper til forgaffel og dæmper

MTB: Pumper til forgaffel og dæmper
9 votes, 4.00 avg. rating (81% score)

forgaffel-lufttrykKør med det rigtige lufttryk i din forgaffel og dæmper og optimér komfort og køreoplevelse på din mountainbike. I denne artikel skal vi se på nogle gode pumper, og du får lidt tips til at justere din forgaffel og dæmper.

Mange cykelmotionister er ikke klar over, hvor vigtigt det er, at have et tilstrækkeligt lufttryk i forgaflen og dæmperen. Ja, mange tænker ikke over, at de med tiden taber luft, når de kører i skoven. Heldigvis er der råd at finde og en gaffelpumpe kan fås til mellem 250 – 350 kroner. Med lidt hjælp kan du selv justere din cykel og optimere din komfort og køreoplevelse betragteligt.

Hvad skal du kigge efter?
  • Pumpen skal være udstyret med et manometer. Så kan du få det nøjagtige dæktryk.
  • Pumpen bør være til både forgaffel og dæmper. (Hvis du kører full suspension)
  • Pumpen skal være udstyret med en slange. Så er den nem at håndtere.

Fire gode pumper til forgaffel og dæmper

bbb-pumpe-dualpressureBBB Dualpressure (Gaffel og dæmper + dæk)

Pumpen her er helt ideel til dig, som både søger en pumpe, der kan klare de høje tryk til forgaffel og bagdæmper, og de lavere tryk til dækkene. Pumpen har manometer, der angiver tryk i både Bar og Psi. Pumpen er udstyret med en lille slange, og der medfølger monteringsbeslag som passer under flaskeholderen på cyklen.

Se prisen på BBB Dualpressure pumpen

 

pumpe-sks-sam-pumpeSKS SAM pumpe (Gaffel og dæmper)

SKS SAM er en pumpe til suspension for- og bag-gafler med et højt tryk på 315 PSI. Pumpen er udstyret med et manometer med et stort letlæseligt display. Den forreste del af pumpen er med slange, så det er let at komme til. Pumpen har en kapacitet på 315 Psi / 22 Bar.

Se prisen på SKS SAM pumpen 

 

pumpePoint pumpe (Fjedrende forgaffel og dæmper)

Denne pumpe passer til autoventil-type og til stort set alle for- og baggafler med lufttryks regulering af affjedring. Pumpen har en kapacitet på 300 Psi svarende til 21 Bar, og den har en slange samt et detaljeret manometer.

Se prisen på Point pumpen

 

 

rockshox-gaffelpumpeRockShox gaffelpumpe (Forgaffel)

RockShox gaflen er en god kvalitetspumpe der pumper op til 300 Psi. Den er egnet til forgaffel, og kan anvendes på forgafler af alle mærker – så længe, de er med luftaffjedring.

Se prisen på RockShox pumpen

 

Hvor tit skal du pumpe din gaffel og dæmper?

For at sikre den bedste komfort og køreoplevelse bør du sikre det rigtige lufttryk i din gaffel. Det er svært at sige, hvor ofte du skal pumpe din gaffel. Nogle cykelmekanikere siger en gang om måneden, men her tages selvfølgelig forbehold for, hvor meget du cykler og bruger din gaffel, samt hvor hårdt du kører din mountainbike.

Er du i tvivl, kan du starte med at checke dit lufttryk efter hver 5 tur, og derefter vurdere, hvad behovet er. Vær opmærksom på, at de forskellige gaffelproducenter (RockShox, Fox, Suntour) har forskellige retningslinjer for, hvilket tryk, du bør køre med. Check den tekniske dokumentation til den gaffel eller dæmper der sidder på din cykel.

Sådan justerer du lufttrykket i din forgaffel

I denne fine video fra cykeltutor.dk får du tips til at justere din forgaffels lufttryk og rebound.