Kør med det rigtige dæktryk på din racercykel

Kør med det rigtige dæktryk på din racercykel
8 votes, 4.25 avg. rating (82% score)

daektryk-racercykel-cyklingKør med det rigtige dæktryk på din racercykel og få bedre komfort, stabilitet og optimale køreegenskaber. I denne artikel ser vi på, hvordan det rigtige dæktryk kan forbedre din oplevelse på cyklen.

I artiklen ser vi på:

Hvorfor er det korrekte dæktryk vigtigt?

Cykeldæk er noget af det vigtigste på din cykel. Mange motionsryttere bruger de første år uden tanke for, hvad det rette dæktryk kan gøre for deres kørsel. Er du een af dem, vil du opleve en forøgelse af fart og mindskning af rullemodstand, det øjeblik, du begynder at køre med det rigtige dæktryk. Og har du et par gode, solide og aerodynamiske cykeldæk med et godt vejgreb, som er pumpet ordentligt op kan du optimere din fart og kørsel betragteligt.

Hvordan finder man det bedste dæktryk?

Dæktryk angives i PSI og Bar og for at finde det maksimale dæktryk på din cykel, skal du blot se på siden af dine dæk. Her står det angivet – enten i den ene eller anden enhed – eller i begge. At finde det rigtige dæktryk, kræver selvfølgelig, at du har en cykelpumpe – gerne en fodpumpe – med et manometer, der viser PSI og Bar. Du kan læse mere om cykelpumper lidt længere nede i artiklen.

I billedet ti højre er det maksimale lufttryk 100/130 angivet i PSI, men ofte står det angivet i både Psi og Bar.

Kør med nogle ordentlige cykeldæk

Cykeldæk er noget af det vigtigste på din cykel. Får du et par gode, solide og aerodynamiske cykeldæk med et godt vejgreb, som er pumpet ordentligt op kan du optimere din fart og kørsel betragteligt. Du skal regne med, at et godt cykeldæk koster fra 200 kroner og op. Når du skal finde et godt cykeldæk, bør du kigge efter vægt, aerodynamik. slidstyrke og dækkets evne til at modstå punkteringer. De mest kendte mærker til cykeldæk er Schwalbe, Continental, Michelin, Vittoria og Vredestein.

Vi anbefaler 5 gode cykeldæk

Schwalbe Durano Plus SmartGuard Foldedæk – 700x23c (23-622)

schwalbe-durano-plus-daekSchwalbe Durano Plus er et meget anvendt racerdæk for motionister. Dækket har en såkaldt SmartGuard der et et forstærkende gummilag, der beskytter effektivt mod punkteringer.

Dækket fås i størrelse 700 x 23c (23-622) i sort med en vægt på 340 gram. Schwalbe dæk er kendetegnet ved, at de er nemme at montere og de sidder perfekt på dit hjul.
Prisleje: 245 – 275 kr.

Se prisen Schwalbe Durano Plus SmartGuard dækket

 

Vittoria Rubino PRO 700 x 23c

vittoria-rubino-proGodt all round foldedæk til en fornuftig pris. Dækket er lavet, så det giver stor slidstyrke og lang levetid, samt gode køreegenskaber med lav rullemodstand. Flere ryttere som bruger dette dæk udtaler, at de kan køre en hel sæson uden at punktere på dette dæk.

Dækket fås i størrelse 700 x 23c (23-622) i forskellige farvekombinationer med en vægt på 225 gram.
Prisleje: 199 – 250 kr.

Se prisen på Rubino Pro cykeldækket

 

 

Continental GP4000S II 700 x 23c, 25c og 28c

gp-4000-2GP 4000 s serien er en klassiker og et meget anvendt cykeldæk for både motionisten og den professionelle. Dækket ligger i top og et rigtig godt allround dæk, som giver dig punkteringsbeskyttelse og lang holdbarhed. Vær opmærksom på, at dækket skal være pumpet op til det angivede maksimale dæktryk for at opnår de bedste køreegenskaber og undgå punktering.

Cykeldækket fås i størrelse: 700 x 23c, 25c og 28 c i farven sort med en vægt 260 gram.
Prisleje: 280 – 330 kr.

Se prisen på Continental GP4000S II dækket

 

Schwalbe One V-Guard Foldedæk – 700x23c Sort

schwalbe-one-v-guardEt let, hurtigt og pålideligt dæk til dig, som kører cykelløb. Ifølge producenten selv, er dækket her det bedste af sin art. Dækket er udstyret med Schwalbes V-Guard punkteringsbeskyttelse og lavet med en ny gummiblanding kaldet OneStar triple kompound, som giver et godt vejgreb og beskyttelse mod punkteringer og snitskader.

Dækket fås i størrelse 700 x 23c (23-622) i forskellige farvekombinationer med en vægt på 205 gram.
Prisleje: 275 – 295 kr.

Se prisen på Schwalbe One V-Guard dækket

 

Continental Grand Prix 4-Season´s 700 x 23c, 25c og 28 c

gp-4000-4-seasonsGP 4000 4-season´s er et helårsdæk for motionister såvel som professionelle, der sætter fokus på holdbarhed. Du får et godt racerdæk der kombinerer punkteringsbeskyttelse, lang holdbarhed og et godt vejgreb. Grand Prix 4-Season’s er udviklet med en speciel carbon, som gør, at dækket står helt fantastisk fast i vådt føre og ved lave temperaturer.

Cykeldækket fås i Størrelse: 700 x 23c, 25c og 28c i farven sort og med en vægt på 230 gram.
Prisleje: 300 – 350 kr

Se Continental Grand Prix 4-Season´s dækket

 

Punkterfri cykeldæk eller dækindlæg

Når du skal vælge et cykeldæk, skal du tænke på at finde et, som passer til de danske vejrforhold. Det regner meget i Danmark, og på regnvåde veje er risikoen for at punktere høj. Du kan købe dæk til racercykel, som går under navnet “punkterfrie”, og som har en punkteringsbskyttelse, der gør dem uhyre modstandsdygtige. Disse dæk er ofte en smule tungere og kraftigere i konstruktionen. Se forskellige punkterfri dæk her

Du kan selvfølgelig vælge også at køre med dækindlæg for at mindske risikoen. Mange vælger at køre med dækindlæg i efteråret helt frem til starten af sæsonen. Se hvad dækindlæg koster her

 

Sådan pumper du din cykel rigtigt

Cykelpumpe med PSI og BarDæktryk må generelt ikke være for højt. Der skal godt med luft i dækket, men ikke for meget. Vær opmærksom på, hvad dit dæk kan klare. Alle cykeldæk har en naturlig grænse for, hvor meget luft de kan holde til. Man siger, at et godt racerdæk vil kan klare helt op til 12-13 bar.

Anskaf en cykelpumpe, hvor du kan se lufttrykket både i psi og bar. Se en forskellige fodpumper med manometer her

Mange kører med samme dæktryk både for og bag. Vær opmærksom på, at din vægt skal være ujævnt fordelt. Dvs. at en fordeling, der hedder godt og vel 45% på forhjulet og 55% på baghjulet. Pumper du eksempelvis 7 og 9 bar i henholdsvis for- og bagdæk, vil fordelingen være korrekt.

Vi anbefaler: Gode cykelpumper

 

Sådan pumper du dit cykeldæk